Бившият съветник на руския президент Владимир Путин - Анатолий Чубайс, е настанен в интензивно отделение в неделя в италианския регион Сардиния заради неврологично заболяване.

Чубайс подаде оставка като високопоставен съветник на Путин месец нахлуването на Русия в Украйна, а малко след това напусна страната. 

67-годишният руски икономист е бил на почивка в Сардиния в курорта Коста Смералда, където внезапно се появили първите му симптоми на влошено състояние. „Не си чувствам ръцете и краката”, казал той на съпругата си. Последвало приемане в интензивно отделение в местна болница, твърдят италиански медии.

Чубайс подаде оставка като президентски специален представител и напусна Русия

За влошеното здраве на Чубайс вчера съобщи и руската телевизионна водеща Ксения Собчак, дъщеря на кмета на Санкт Петербург -  Анатолий Собчак. Тя каза, че е получила информацията от съпругата на Чубайс - Автодия Смирнова.  

Тогава обаче не стана ясно къде е приет за лечение Чубайс. Собчак добави, че Чубайс е страдал от синдрома на Гилен-Баре - рядко автоимунно неврологично заболяване, увреждащо периферните нерви.

Дали наистина става дума за това заболяване, или при Чубайс е имал симптоми на отравяне, питат италианските издания. Те подчертават, че и британското издание „Daily Mail” е развило подобна хипотеза. Потвърждения на тези предположения няма, но Кира Ярмиш, говорителката на руския антикорупционен активист Алексей Навални, написа в Twitter: „Това е репутацията на Кремъл. Никой всъщност не се съмнява, че Чубайс е бил отровен”.

Анатолий Чубайс: Деглобализацията е следствие на глобалната криза на либерализма

Не за първи път противници на Путин биват отравяни, отбелязват италианските издания. Бившият украински президент Виктор Юшченко остана обезобразен след отравяне, бившият руски шпионин Александър Литвиненко умря отровен в Лондон, Навални се възстанови от отравяне и сега е в руски затвор. Изданията припомнят и случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

 Руската агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на човек от обкръжението на Чубайс, че състоянието му се подобрява след започналото лечение. А самият Чубайс според Ксения Собчак е заявил, че състоянието му е от средна тежест и стабилно.

През март Путин подписа указ за освобождаване на Чубайс от длъжността на специален представител за връзките с международните организации в областта на постигането на целите за устойчивото развитие, инфорвира bTV. От обкръжението на Чубайс казаха тогава, че той е напуснал Русия още същия месец с частен самолет.