Йеменските Ансар Аллах хуси превзеха Galaxy Leader в Червено море. По-рано те заявиха, че ще „нападат всички видове кораби, които плават под флага на ционисткото образувание или се управляват или са собственост на израелски компании“. Но задържаният кораб е плавал под флага на Бахамските острови и е бил нает на японска компания от британска компания, която е само частично собственост на израелския бизнесмен Рами Унгер. 

Това съобщава Jerusalem Post. Корабът с българи на борда е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Двама са българите на борда на отвлечения кораб! Единият е капитанът

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци.

Известно е, че корабът е напуснал пристанището на Турция и се е насочил към Индия под флага на Бахамите. На борда е имало 22-ма членове на екипажа, нито един от които не е израелец. Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, каза Нетаняху.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише Jerusalem Post.

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове.

Очаквайте подробности!