Във Франция броят на хоспитализациите с COVID се увеличава. Тежки странични ефекти все повече се установяват при млади хора. Повечето от тях не са ваксинирани.

Кадри от летище Хийтроу са сравнявани от британските канали с известната сцена от мелодрамата Love Actually. Десетки хора от САЩ и ЕС, напълно ваксинирани срещу коронавируса, успяха да пристигнат в кралството след поредното облекчаване на ограниченията.

Междувременно кабинетът на Великобритания се готви да актуализира списъка на червените и жълтите страни. Правилата за влизане ще бъдат затегнати. И това ще засегне до милион британски туристи, които сега почиват в Испания. Вероятно ще трябва да преминат през платена карантина в специални хотели. 

"Разбирам колко хора планират почивките си. Но трябва да помним, че това все още е опасен вирус. Трябва да се опитаме да спрем появата на варианти на вируса, трябва да спрем да ги внасяме от чужбина", каза британският премиер Джонсън.

Мерките се затягат и в САЩ. Губернаторът на Ню Йорк призова частния бизнес да обслужва само ваксинирани посетители.

"Вече направихме условие за Радио Сити Мюзик Хол преди месец. Сега питам частния бизнес, предлагайки на баровете, ресторантите - започнете да приемате само ваксинирани. Ако кажете на хората: "Можете да дойдете при нас само с ваксината, "тогава ще видите истински стимул да се ваксинирате", казва Андрю Куомо.

Бизнесът е много недоволен - приходите вече са намалели.

Подобна практика се използва в Саудитска Арабия от понеделник. Само тези, които са били ваксинирани, са допуснати до обществени места там.

Но Дания отслаби ограниченията. Без коронавирусни паспорти вече можете да посещавате зоологически градини, малки кина и концерти, ако публиката е под 500.

Португалия отмени комендантския час, който беше в сила там през последния месец. Ресторанти, кафенета и магазини могат да бъдат отворени до два през нощта. Страната има големи надежди за ваксинация. Очаква се поне 70 % от населението да бъде ваксинирано до края на лятото.

Междувременно в Гърция наближава нов връх в заболеваемостта. През изминалия ден има повече от две хиляди случая. Повечето от ограниченията бяха отменени още през май, въпреки че няколко популярни острова трябваше да бъдат поставени под карантина след началото на туристическия сезон.

В Япония, която "подобри" последния максимум, над 10 хиляди случая има на ден. Там започнаха да ваксинират учениците от COVID. Надяват се, че това ще помогне да се върнат към нормалните занятия.

"Знам, че сред младото поколение броят на положителните случаи се увеличава. Приоритет за ваксинацията бяха възрастните хора, но сега е ясно, че и други са изложени на риск. Така че аз съм за ваксинациите", казва японец.

Заключването беше удължено за още една седмица в третия по големина град в Австралия, Бризбейн. През изминалия ден там беше открит щамът "Делта" при 13 души. Сидни и Мелбърн остават под карантина.

Стотици собственици на магазини и хотели протестираха в пакистанския пристанищен град Карачи. Има рязко увеличаване на заболеваемостта и смъртността в страната, властите въведоха карантина. Блокирането ще продължи поне до 8 август.