Трима пациенти в частна клиника в Москва са останали инвалиди след операции, извършени от лекар от Украйна. Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е поел случая и е разпоредил представянето на доклади за наказателни случаи, свързани с хирургични интервенции.

Известно е, че пациентите са били с различни диагнози, но са били лекувани от един и същ неврохирург - Юрий Аксенов, който се е преместил в столицата от Киев преди няколко години.

Потърпевшите се опасяват, че разследването може да се забави - например медицинска експертиза по един от случаите е планирана чак за 2028 г.

Сред жертвите са възрастен учен и бивша оперна певица

86-годишният учен, изследовател в корпорацията Роскосмос Владимир Березкин, който има сериозен принос в развитието на дистанционното наблюдение на Земята, казва, че неуспешна хирургическа интервенция го е приковала към инвалидна количка и почти е направила невъзможно да продължи да работи.

"След операцията бях напълно обездвижен", казва той.

На свой ред професорът в Московския държавен университет "Ломоносов", бившата оперна певица Ирина Карабулатова, след операция на гръбначния стълб, ръководена от Аксенов, се е събудила парализирана и с дупка в белия дроб.

Също така бившата социална активистка Людмила Курдюбова, която събираше хуманитарна помощ за жителите на Донбас, се е свързала с киевския лекар. Жената се е оплакала от болки в гърба заради дискова херния. Направена й е операция, след която е била настанена в реанимация.

"След операцията [Аксенов] каза следната фраза: „Справих се бързо с вас“. Попитах: "Какво имаш предвид?". „Вие дойдохте в Москва от Донецк, а аз съм от Киев“, и той започна да ми разказва за негативното си отношение към жителите на Донбас", казва Людмила Курдюбова.

Снимка: Павел Лисицин / РИА Новости

 Киевският хирург отговори на обвиненията срещу него

Доктор Аксенов в разговор с журналисти се отрече от всички обвинения. Той се описва като дипломиран медицински специалист, а обвиненията в професионалната му некомпетентност били глупави и неверни.

Известно е, че Аксенов е завършил резидентурата си и е защитил докторска дисертация в Киев. Известно време съчетава работа в невро- и пластична хирургия, след което усвоява други специализации и започва да приема пациенти като вертебролог, невролог и ортопед. Опитът и квалификацията са потвърдени от членството в Американската и Украинската асоциации на неврохирурзите.

В специализирани уебсайтове лекарят е определен като най-добрият неврохирург и невролог в Москва, но в профилите му са оставени значителен брой отрицателни отзиви. В същото време Аксенов няма нито една държавна награда, пише Лента. В момента той продължава да работи - една среща струва от две до три и половина хиляди рубли, операциите и процедурите струват десетки пъти повече.

Въз основа на тези факти следствените органи на Следствения комитет в Москва разследват наказателни дела по член 238 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за сигурност“). Твърди се още, че лекарят не е имал право да оперира при съществуващите условия.

Бастрикин е възложил на началника на Главното следствено управление на Следствения комитет за Москва Андрей Стрижов да докладва за хода на разследването и установените обстоятелства. На свой ред първият заместник-директор на Центъра за криминалистика Александър Соболев трябва да представи доклад за сроковете на експертизите.

Известно е, че към момента има регистрирани искове към клиниката, в която са извършени операциите. 

"Необходимо е да се извършат комисионни съдебно-медицински експертизи, чиито заключения да дадат правилна правна оценка на действията на служителите на клиниката. Извършват се други следствени и процесуални действия, насочени към установяване на всички обстоятелства по инцидента", посочва Юлия Иванова, старши помощник на ръководителя на Следствения комитет за Москва.

Превод: GlasNews.bg