Пещерни перли с размерите на топка за тенис са открити в пещерата Hang Shon Dung, известна голяма варовикова пещера, разположена в националния парк Phong Nha Ko Bang във Виетнам. Тази пещера е една от най-големите на Земята и е известна на учените като "портал" към света на странностите, включително животни, които живеят в условия на пълна липса на светлина, и уникални геоложки образувания, пише IFLScience.

В същото време тази най-голяма пещера на нашата планета е и популярно място за добив на невероятни перли. Става въпрос за пещерните перли, известни също като оолит, сферично скално образувание, уникално за варовиковите пещери.

Според учените варовиковите пещери се образуват от водна ерозия на скали, а водата играе ключова роля в образуването на лъскавите пещерни перли. Известно е, че пещерните перли се състоят от слоеве от минерали калцит или арагонит и кристални форми на калциев карбонат.

Както при обикновените перли, пещерните слоеве от калциев карбонат са организирани в концентрични слоеве, тъй като сферата позволява най-голям брой частици да бъдат отложени върху минимална повърхност. Изследователите също така отбелязват, че именно движещата се вода прави пещерните перли толкова красиви, блестящи и гладки във водата. Въпреки това, перлите могат бързо да се развалят след изсушаване.

Известно е, че пещерните перли всъщност се образуват от малка песъчинка или минерален кристал. С течение на времето ядрото се покрива с нови слоеве калциев карбонат, образуван от капки богата на минерали вода, изтичаща от тавана на пещерата. По този начин ядрото е постоянно в движение и следователно не може да се закрепи за пода на пещерата и придобива сферичната си форма.

Оформянето на пещерни перли е изключително дълъг и отнемащ време процес. Всъщност формирането на перлите може да отнеме около хиляда години, в зависимост от размера им.

Между другото, пещерните перли могат да бъдат с напълно различни цветове, например сфери с лимонено-зелен цвят бяха открити по-рано в Йемен.

Превод: GlasNews.bg