Петима руснаци са блокирани в международната зона за излитане на летище Инчхон в южнокорейската столица, след като им е отказано убежище. Това съобщава вестник The Korea Times. Според изданието гражданите на Руската федерация са поискали убежище заради мобилизацията в Русия.

"Руснаците, които търсят убежище, живеят няколко месеца в салон за заминаващи в безмитната зона на летището. Те ядат храна, осигурена от Министерството на правосъдието: торта и пакет сок за закуска и вечеря, ориз с пиле за обяд", пише вестникът, като уточнява, че почти не са им останали пари.

Ако съдът застане на страната на руснаците, ще им бъдат издадени визи G-1, които им гарантират временен престой в Корея, докато преминат официалния процес за проверка на статута на бежанец, се казва в статията. Ако съдът се произнесе срещу тях, търсещите убежище вероятно ще бъдат депортирани в родината си.

Министерството на правосъдието от своя страна каза пред The ​​Korea Times, че е разгледало молбите им за бежански статут в съответствие с приложимото законодателство.

„Процедурите за проверка бяха извършени в съответствие с правилата, определени в Закона за бежанците, който беше приет въз основа на международни стандарти за проверка на бежанци и случаи в чужбина в развитите страни“, се казва в изявлението.

Министерството на правосъдието обясни, че молбите за бежанци, подадени на пристанището на влизане, се разглеждат „по балансиран начин“ по отношение на граничния контрол и човешките права на търсещите убежище.

Превод: GlasNews