Wкрайна разбра, че Русия планира инвазия и се готви за нея – въпросът беше в мащаба на атаката. Абсурдно е да обвиняваме държава, която повече от 100 дни се съпротивлява на превъзхождащ я агресор, ако ключовите държави не са успели да спрат превантивно Руската федерация. Ето как Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента, реагира в коментар за LIGA.net на думите на американския лидер Джо Байдън, който каза, че президентът Владимир Зеленски „не е искал да чуе“ предупреждения за инвазията в зимата.

Байдън: Зеленски не искаше да чуе американските предупреждения

„Разбира се, това (думите на Байдън. – Б.а.) не е съвсем вярно. Ние много добре разбирахме, че Русия разработва различни сценарии за разширяване. Владимир Зеленски винаги имаше на бюрото си подходящи анализи, които се основаваха на висококачествено разузнаване. Президентът също внимателно реагира на всички думи и предупреждения на нашите партньори“, каза той.

Той подчерта, че Киев е разбирал намеренията на руснаците и се "подготвял за този или онзи агресивен сценарий". Според него подготовката се доказва от „разпръскването на склада за боеприпаси и оръжията като цяло, светкавичната реакция на многостепенна инвазия и преструктурирането на отбранителните способности, ефективното нанасяне на дистанционни удари през първата седмица, което рязко разби първоначалните руски планове“.

Подоляк обаче отбеляза, че въпросът е какъв точно е обемът на инвазията. Според него интензивността на обстрела в цяла Украйна не може да бъде предвидена и няма съмнение, че мащабът на инвазията шокира много страни, включително партньорите на Украйна.

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента смята, че ако изхождаме от крайния сценарий - атаки с крилати ракети върху огромното мнозинство региони на Украйна - цялата страна ще бъде обект на евакуация. Според него е "просто нереалистично дори да се обсъжда".

„Но това, което е важно, е скоростта, с която държавната администрация беше възстановена на военна основа, и почти светкавичното възстановяване на страната ни от шока, битки в пълноценна война срещу много по-ресурсен противник, ако ключовите държави не успяха да спрат превантивно милитаристките апетити на Руската федерация, познавайки ги отлично“, обобщи Подоляк.

Превод: GlasNews