Масираният обстрел на Донецк от украински войски в понеделник, 13 юни, продължи шест часа, каза кметът на града Алексей Кулемзин.

„Никой не помни такъв масиран обстрел, защото почти целият Донецк беше непрекъснато обстрелван в продължение на около шест часа“, каза градският ръководител.

Шефът на ДНР Денис Пушилин официално поиска допълнителна подкрепа от съюзническите сили. Според него помощта на Русия е необходима заради засилените обстрели на Донецк от въоръжените сили на Украйна.

Политикът каза, че напоследък Киев е засилил атаките срещу Донецк и "преминал" в това "от всички страни".

Според Пушилин въоръжените сили на Украйна използват обстрели на жилищни райони и центъра на столицата, а също така атакуват други градове на републиката.

В същото време в момента въоръжените сили на Украйна разполагат с достатъчен брой оръжия и боеприпаси за нанасяне на огневи удари по мирни населени места. Затова в ДНР се въвежда дистанционен график на работа на министерства и ведомства.

По-рано медиите писаха, че най-обстрелвани са три района на Донецк - Ворошиловски, Киев и Куйбишевски. Украинските войски използват артилерия, ракети и касетъчни боеприпаси. Заедно това води до човешки жертви.

Така четирима души бяха убити и 18 ранени от силите на въоръжените сили на Украйна в квартал Будьоновски на столицата. В града са използвани РСЗО "Град" и "Ураган", както и около 30 снаряда от 155 мм гаубици.

Военният комисар Андрей Руденко публикува видео в своя канал в Telegram, показващо атаките срещу Донецк. На кадрите се вижда, че цели жилищни зони са скрити в дим, през нощта техниката на специалните служби се втурва по пътищата с висока скорост.

Превод: GlasNews