Премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс е дал положителна проба за коронавирус, което налага да се изолира и да работи дистанционно, съобщи неговата канцелария, цитирана от Ройтерс.

Положителният тест временно ще държи Хипкинс настрана от кампанията за парламентарните избори, насрочени за 14 октомври. 

Според резултатите от неотдавнашно проучване на общественото мнение неговата Лейбъристка партия изостава с около пет процентни пункта след Националната партия.  

"Благодаря на всички доброволци и поддръжници на лейбъристите, които знам, че ще продължат кампанията ни в мое отсъствие", написа Хипкинс във "Фейсбук".

"Много неща са заложени на карта на тези избори", допълни той и обеща да работи "двойно по-усърдно" за преизбирането на Лейбъристката партия, веднага щом срокът на карантината му изтече.

През август новозеландското правителство отмени всички ограничения срещу разпространението коронавирус, останали от времето на пандемията, но здравните власти все още препоръчват на хората да си останат вкъщи в продължение на пет дни, ако се чувстват зле или ако са дали положителен резултат на тест за заболяването.