Принц Хари заведе дело срещу Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство заради решението, взето през февруари 2020 г. Той смята, че трябва да получи различна степен на защита във Великобритания. След като публикува книгата си с мемоари The Spare One, талибаните излязоха с официално изявление, наричайки принца страхливец. В мемоарите си Хари каза, че е убил талибански бойци в Афганистан. След това Ал Кайда призова за убийството на принц Хари.

Херцогът на Съсекс иска да обжалва решение на Върховния съд, след като започна съдебно дело срещу решение за понижаване на личната му сигурност, финансирана от данъкоплатците, по време на посещението му в Обединеното кралство, пише Daily Mail.

Хари води дело заради решение на Изпълнителния комитет за защита на кралски особи и обществени фигури, след като му беше казано, че повече няма да получава „същата степен“ на финансирана от правителството защита, докато е в Обединеното кралство.

Съдът също така чу, че неговият директор по европейската сигурност е посочил преди пътуването си до Обединеното кралство през март миналата година, че Ал Кайда наскоро е призовала той да бъде убит.

Съобщава се, че терористичната група е поръчала смъртта на Хари, след като той е писал за убийството на 25 талибански бойци в Афганистан в своята противоречива книга Spare през януари 2023 г.

Принц Хари, АфганистанЦял екран
Принц Хари в Афганистан Снимка: Getty

Но на изслушване в Лондон през декември правителството настоя искането на 39-годишния Хари да бъде отхвърлено.

Говорителят на Хари каза, че той ще обжалва, добавяйки, че той "не иска преференциално третиране, а справедливо и законно прилагане на собствените му правила". Херцогът първо ще има нужда от съдия, който да му даде зелена светлина, за да отиде в Апелативния съд.

Промяната в статута на принц Хари идва след като той престана да бъде „работещ член на кралското семейство на пълен работен ден“.

Бившият министър на въоръжените сили каза днес, че решението на Върховния съд е правилно и че британските данъкоплатци не трябва да бъдат "натоварени с плащане" за принц Хари.

Той каза: „Това е човек, който реши да напусне кралското семейство, който реши да напише книга за пари, хвалейки се колко хора е убил. Той каза, че е убил 20 души. Мисля, че това беше неразумно нещо да се каже."

„Ако е имало известен източник от разузнаването, който казва, че е в опасност, това е едно нещо, но той не е. Той прекарва по-голямата част от времето си в Монтесито, Калифорния, където може или не може да е наел охрана за много големите сделки, които е сключил с Netflix. Но не мисля, че британските данъкоплатци трябва да бъдат обременени да плащат за сигурността му, тъй като той така или иначе изглежда не харесва Великобритания", каза Роботан.