Годината е 1989. Нагъл крадец е на път да направи доста сериозен удар и да задигне ценни бижута от кралския дворец в Саудитска Арабия. Тази кражба се превръща в опасен бутон и задейства поредица от убийства и дипломатически скандали, които продължават и до днес.

По онова време саудитският принц и неговата съпруга трябвало да бъдат на ваканция и то за цели три месеца. Това било идеална възможност за големия удар.

Мозъкът зад целия план бил Крианкрай Текамонг. Бил наясно с риска, който поема - кражбата в Саудитска арабия тогава се наказвала по Крумовите закони и можел да загуби някой... ценен крайник.

Мъжът обаче бил хвърлил око на една дузина ценни, че и скъпоценни камъни, притежание на неговия работодател - принц Фейсал I - най-големият син на краля на Саудитска Арабия.

Крианкрай бил чистач и то не къде да е, а в кралския дворец. Познавал всеки ъгъл на резиденцията и знаел много добре, че три от общо четирите сейфа в кралската обител, често били оставяни незаключени.

Иначе казано - възможността била твърде голяма, за да бъде пропусната.

Освен всичко, Крианкрай бил затънал в дългове покрай хазартни игри с другите работници в двореца. Това била неговата златна възможност да се качи на самолета и да се изпари от страната.

Една вечер чистачът си измислил оправдание да излезе от двореца по тъмно. Изчакал докато си тръгне целия останал персонал и след това се промъкнал в спалнята на принца. Откраднал някои от ценните бижута и ги залепил за тялото си с помощта на тиксо. Скрил скъпоценни камъни и в пособията си за почистване - метли, лопати.

Общият размер на откраднатите от него скъпоценности се равнява на над... 20 милиарда долара!

В онази нощ Крианкрай скрил всички откраднати бижута из целия дворец и то на места, на които бил сигурен че никой няма да ги намери. Месец по-късно ги преместил в огромен колет, който планирал да изпрати у дома, в Тайланд.

Когато се разбрало за кражбата вече било твърде късно. Крианкрай вече бил в родния си Тайланд, колетът бил изпратен няколко дни преди неговото заминаване. Планът щял да проработи.

Имало обаче една много, много важна подробност. Всички стоки, които влизат в Тайланд, трябвало да бъдат внимателно проверени. Затова пред Крианкрай имало едно друго предизвикателство - да се справи с граничарите.

За негово щастие всички били корумпирани и тайландецът предвидливо сложил плик с пари и бележка в колета, с която съобщавал, че вътре има порнографски материали и изпращача предпочита пратката да не бъде претърсвана. Планът проработил и Крианкрай излязъл чист от ситуацията.

На лъжата обаче краката са къси и така през януари 1990 г. мъжът бил арестуван в дома си, след като полицията в Тайланд получила сигнал от службите в Саудитска Арабия.

Част от скъпоценностите вече били продадени. Онези, които останали в крайна сметка, били иззети от полицията. Но преди да бъдат върнати в Рияд, станало ново престъпление.

Официални говорители на Саудитска Арабия съобщили, че 80% от бижутата липсват, а много от онези, които все пак били върнати обратно в кралството, били фалшиви. А малко след това в медийното пространство започнали да циркулират снимки, на които съпругата на държавен служител в Тайланд гордо носи една от огърлиците.

Една от липсващите скъпоценности била особено важна и предизвикала огромни скандали - 50-каратов син диаманд, огромен колкото яйце.

Цветните диаманти сами по себе си са рядкост. Само 1 на 10 000 притежава цвят, а най-рядко срещани са сините. Логично, това е и един от най-скъпите камъни в света. По-голямата част от сините диаманти идват от един източник - мина в Претория, Южна Африка.

Случаят с голямата кражба можел много лесно да бъде затворен след ареста на Крианкрай. Той бил осъден на три години затвор. Вместо това обаче разследването претърпяло кървав обрат.

В началото на февруари 1990 г. двама държавни служители на саудитското посолство в Банкок шофирали в центъра на тайландската столица, когато били нападнати от въоръжени мъже. Двамата били убити. По същото време в апартамента на техен колега нахлул друг мъж и го убил.

Седмици след това саудитски бизнесмен бил изпратен в Банкок, за да разбере какво точно се е случило. Той обаче също се превърнал в мишена. Бил отвлечен, а тялото му така и не е открито.

Има много теории за убийствата. Един официален представител на кралството обаче знаел много добре кой е отговорен за всичко.

Мохамед Саид Ходжа - дипломат с 35-годишен опит, който бил изпратен в Банкок, малко след кражбата, за да наблюдава разследването. Мислил, че ще остане в Тайланд само за три месеца, но те се превърнали в няколко години.

Ролята му технически не била на посланик. Извършвал по-маловажни дела. Причината за това са доста обтегнатите отношения между Тайланд и Саудитска Арабия. Дипломатическите проблеми се задълбочили значително след убийствата и кражбата, а за това говорят и цифрите - в онзи период броят на гастарбайтерите от Тайланд се смъкнал от 200 000 на едва 15 000 души.

Отношенията между двете държави остават такива и до днес.

Ходжа заявил в няколко интервюта, че полицията в Тайланд е по петите му. На бюрото си винаги държал два пистолета за всеки случай. Той открито обвинявал властите в кражба и убийство на саудитски дипломати. По думите му мъжете били "очистени", защото открили доста чувствителни подробности около обира на кралските бижута, които уличавали властите в Тайланд.

След засилен натиск от страна на Саудитска Арабия чистачът Крианкрай в крайна сметка бил арестуван. Станал основният заподозрян за престъплението и бил обвинен в кражба, замяна на скъпоценности и незаконна търговия с крадени вещи.

През юли 1994 година обаче жена му и сина му изчезнали, а телата им били открити малко по-късно в изоставен автомобил извън тайландската столица. Според съдебната експертиза двамата са загинали след катастрофа - колата им била блъсната от камион. Никой обаче не смята, че това в действителност е така. Някой се опитвал да прикрие нещо.

Така и се оказало. Виновният за убийството бил полицай, натоварен със задачата да открие крадените скъпоценности и решил да прибере част от тях за себе си. Именно той убил съпругата и детето на Крианкрай. Ставало въпрос за водещият разследването, който в крайна сметка получил 20 години зад решетките.

От случилото се са изминали 28 години. Крианкрай е жив, но живее в постоянна параноя, че той е следващата жертва. Пред BBC тайландецът разказва, че е преживял истински кошмар. Нямал представа, че престъплението, което извършил, ще се превърне в нещо подобно на кървава вендета.

Заради срама, Крианкрай решил да се замонаши. През март 2016 година станал будистки монах.

"Исках да ме ръкоположат, за да измия от себе си проклятието на синия диамант", разказва Крианкрай.

Монашеското му име буквално се превежда "здрав като диамант" и това не е никак случайно.