Владимир Путин не приема мнението, че Москва попада под все по-сериозно влияние на Пекин и заяви, че в това отношение Европа е много по-зависима от Китай. Това съобщи руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на интервюто на президента с журналиста Павел Зарубин. 

"Това не са скептици, а завистливи хора - бил отговорът на Путин. - Защо? Защото зависимостта на, да кажем, същата тази европейска икономика от Китай расте с много по-бързи темпове от руската, много по-бързо. Така че е обратното, нека по-добре да помислят за себе си." 

Путин добавил, че Москва разбира света, в който живее и цени много отношенията си с Пекин.

Путин се договори с Лукашенко! Разпологат ядрени оръжия в Беларус

Днес руският президент Владимир Путин заяви, че Русия и Китай не създават военен съюз и не крият нищо за военното сътрудничество помежду си.

Припомняме, че на срещата си в Москва в началото на тази седмица Путин и китайският президент Си Цзинпин демонстрираха дълбоки приятелски чувства и заявиха, че ще работят за по-тесни връзки между Русия и Китай.

Не създаваме военен съюз с Китай. Да, сътрудничим си във военнотехническата сфера. Не крием това. Всичко е прозрачно, няма нищо тайно, изтъкна Путин, цитиран от БТА.

Обявиха за издирване бивш речописец на Путин

Руският президент сподели също, че западните сили се опитват да създават глобални алианси, като обвини САЩ и НАТО, че са започнали да изграждат нова "Ос", която прилича на съюза между Германия, Италия и Япония от времената на Втората световна война.