Бившият ръководител на Аграрния комитет на Върховната Рада и настоящ министър беше разкрит за отнемане на държавна земя на стойност 291 милиона UAH, съобщи Националното антикорупционно бюро на Украйна.

В престъпната група, според служителите на реда, са включени и служители на Държавния геокадастър, както и „уредници“, които контролират дейността на тези органи.

Участниците в схемата са осигурили унищожаването на документи, въз основа на които две държавни предприятия в Сумска област са имали право на постоянно ползване на земя. Поради липса на съответни документи, местният Държавен геокадастър състави акт за предполагаемо „самоволно завземане“ на тези площи.

След това служители на регионалния държавен геокадастър, под прикритието на реализиране на правото на гражданите на безплатна земя, прехвърлили поземлените парцели в собственост на предварително определени лица. В същото време условието за получаване на собственост върху земята било подписването на договор за отдаването й под наем на частно земеделско стопанство още преди получаването.

Според разследването, в резултат на изпълнението на сделката през 2017-2021 г. Участниците в схемата завладели 1250 парцела с обща площ от 2493 хектара, чиято цена възлиза на повече от 291 милиона UAH.

Цял екран

Те също така се опитаха да завладеят още 3282 хектара земя на стойност около 190 милиона UAH, но детективите на НАБУ и прокурорите от специализираната антикорупционна прокуратура конфискуваха парцелите.

Както уточняват от ДАНС, министърът е обвинен в извършване на престъпления по ч. 3 на чл. 27, част 5 чл. 191 и част 3 на чл. 27, част 3 чл. 15, част 5 чл. 191 от Наказателния кодекс на Украйна.

Съмнението вече е докладвано на организатора на схемата, настоящ министър, двама уредници от органите на Държавния геокадастър и лицето, допринесло за извършване на престъплението. Продължава представянето на подозрения към други участници.

Правоохранителните органи не съобщават името на организатора на сделката, но източниците на "Суспільне" потвърждават, че става дума за министъра на аграрната политика и храните, бивш народен депутат от Слугата на народа, бивш ръководител на аграрния комитет и селскостопански предприемач Микола Солски.