Четиригодишно момиче стана най-младият човек, достигнал базовия лагер на връх Еверест.

Заедно с баща си и седемгодишния си брат, Зара успя да измине разстоянието до базовия лагер на надморска височина от над 5400 метра.

Бащата на Зара, Дейвид Шифра, е следил насищането на кръвта на децата си с кислород по време на постепенното изкачване.

Дейвид каза: „Нямаше проблем по време на похода, аклиматизацията беше над средното ниво, малката Зара, благодарение на много доброто си физическо състояние, дори изпревари, с малки изключения, стотици други катерачи.

Как е възможно 4-годишно момиче да се справи физически и психически с нещо подобно?

Шифра подчерта, че необичайното възпитание на Зара в Малайзия ѝ е помогнало да се справи с предизвикателния поход и в крайна сметка да постави и световен рекорд.

Бившият световен рекорд за най-млад човек, достигнал базовия лагер на връх Еверест, се държеше от Приша Локеш Никаджу, която беше само на 5 години, когато направи изкачването през 2023 г.

Но независимо от възрастта на катерача, преходът дори до базовия лагер на Еверест е невероятно натоварващ за тялото и може да причини тежка височинна болест – и дори смърт.

Симптомите обикновено се развиват между шест и 24 часа след достигане на надморска височина над 2900 м над морското равнище.

Връх Еверест далеч надхвърля тази надморска височина – стоящ на невероятната височина от 8,849 метра.

А през 2019 г. задръстване и пренаселеността бяха причината за смъртта на 11 алпинисти само в рамките на десет дни по време на най-опасната част от изкачването.

В някои моменти от изкачването до Еверест хората са принудени да минат покрай замръзналите тела на починали катерачи.

Въпреки опасностите дори най-младите катерачи имат желание да изкачат Еверест.

Превод: GlasNews.bg