Неназован американски служител разказа пред репортери подробности от телефонния разговор между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и шефа на Пентагона Лойд Остин. Според Ройтер, позовавайки се на анонимен събеседник, разговорът е поискан от американския служител и е продължил около час.

Разговорът протекъл в „професионален тон“, не разрешил никакви проблеми и не довел до промени в ситуацията около войната в Украйна.

Съобщава се, че Остин многократно се е опитвал да разговаря с Шойгу, но Москва не е проявила интерес към този контакт.

Трябва да се отбележи, че от началото на конфликта работи гореща линия между Москва и Вашингтон, разположена в щаба на Европейското командване.

В същото време САЩ изпратиха на Украйна оръжия на стойност $3,8 млрд. Решава се и въпросът за предоставяне на Украйна на друг пакет от помощ на стойност над $40 млрд.

На свой ред политологът Сергей Марков каза, че по време на разговора между ръководителите на министерствата на отбраната на Русия и Съединените щати Остин се е опитал да измами Сергей Шойгу.

В своя Telegram той написа, че самият факт на разговора показва желанието на една от страните в разговора да деескалира конфликта. Според експерта обаче вероятността е минимална.

„Защото САЩ искат пълното премахване на Русия. И тук компромис едва ли е възможен”, казва той. Марков смята, че през 2014 и 2015 г. САЩ вече са измамили Русия.

„И, разбира се, биха искали да го повторят“, каза политологът.

Припомняме, Сергей Шойгу за първи път от началото на войната вчера е провел разговори с ръководителя на Пентагона.

Министърът на отбраната на САЩ разговаря с Шойгу