Руските войски и сили на ДНР започнаха да унищожават огневите позиции на Въоръжените сили на Украйна в металургичния завод Азовстал в Мариупол, след като според руски медии националистите на територията на предприятието са нарушили режима на тишина.

Ден преди това полицията на Донецката народна република съобщи, че Азовстал е обстрелван от украински бойци, затворени в предприятието.

„Те [бойците на Азов и въоръжените сили на Украйна] излязоха от мазетата, заеха огневи позиции на територията и в сградите на завода. Сега части на руската армия и ДНР, използвайки артилерия и самолети, започват да унищожават тези огневи позиции“, цитира НТВ Вадим Астафиев, говорител на руското министерство на отбраната.

Русия щурмува "Азовстал" с авиация, избухнал е пожар

Според съобщения в медиите в момента се чува артилерийски огън по Азовстал, над територията на завода се виждат стълбове дим.

По-рано, използвайки режима на тишина, беше възможно да се изтеглят стотици цивилни, които се криеха на територията на Азовстал.

Близо 100 души евакуирани от "Азовстал", сред тях и бебе

Медиите съобщават за залавянето на канадски генерал при опит да избяга от Азовстал

Според телевизионния канал 360, позовавайки се на социалните мрежи, канадският генерал Тревър Кадие, намиращ се на територията на блокирания завод Азовстал, е бил задържан при опит да напусне металургичния завод.

По-рано цивилни, които напуснаха завода, твърдяха, че на територията му има някакъв генерал-наемник, който е „лично във връзка със Зеленски“.

Според съобщения в медиите Кадие би могъл да управлява една от биологичните лаборатории, разположени в Украйна. Според телевизионния канал заловеният генерал е бил откаран в Москва, където ще бъде съден.

Въпреки това няма официална информация от руското министерство на отбраната за задържането на високопоставен канадски военнослужещ.

„Залавянето на чужд генерал, дори и от страна-членка на НАТО, е много сериозно събитие. Вероятно такива данни биха били оповестени от руското ведомство за отбрана“, смята анализаторът на Avia.pro.