Депутатът на Върховната Рада на Украйна от партия „Слуга на народа“ Дейвид Арахамия заяви пред медиите, че ежедневните загуби на въоръжените сили на Украйна само в ЛДНР са 1000 души ранени и убити.

В момента Арахамия е на официално посещение във Вашингтон, съобщава Axios.

Арахамия съобщи такива данни, разговаряйки с представители на администрацията в Германския фонд Маршал. Според него времето за преговори с Русия все още не е дошло, през последните месеци загубата на жива сила на украинската армия е нараснала значително.

„Мъртви всеки ден — от 200 до 500 души“, каза той, добавяйки, че Киев все още има „числа“ за военна конфронтация.

Той обяви мобилизацията на 1 милион души и планира да мобилизира още 2 милиона.

В същото време изявленията му се различават значително както от официалните данни на Киев, така и от информацията на Пентагона.

Според официални данни, по-специално, според президента на Украйна, на 1 юни, въоръжените сили на Украйна губят от 60 до сто убити войници или около петстотин ранени на ден. По-късно, на 9 юни, ръководителят на украинското министерство на отбраната Алексей Резников съобщи, че са били убивани около стотина души на ден, а съветникът на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк в същото време съобщава за 100-200 убити на ден.

Пентагонът оцени загубите на десет пъти по-малко от това, което Арахамия обяви. Те бяха назовани от началника на щаба на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили. Той добави, че Пентагонът не би искал да даде реална оценка.

Позовавайки се на съобщения в медиите, той нарече „близка до реалността“ цифра от 100 убити и „100, 200 или 300 ранени“.

Превод: GlasNews