Нов пакет от санкции срещу Русия и създаване на нов международен център в Хага за разследване на престъпленията в Украйна -това обяви в Киев председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя пристигна в украинската столица заедно с повечето от еврокомисарите.

На пресконференция след като разговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски Урсула фон дер Лайен съобщи за готвените от Брюксел санкции.

"Днес Русия плаща висока цена, тъй като нашите санкции подкопават нейната икономика. Връщат я назад с едно поколение. Ценовият таван на суровия петрол вече струва на Русия около 160 милиона евро на ден и ние ще продължим да увеличаваме натиска още повече. С нашите партньори от Г-7 ще въведем допълнителен таван на цените на руските петролни продукти. До 24 февруари, точно една година след началото на инвазията, ще се стремим да въведем десетия пакет от санкции". 

Урсула фон дер Лайен от Киев: ЕС стои на страната на Украйна

Междувременно Европейският съвет даде днес зелена светлина за новата военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който по-рано заяви, че страните членки на ЕС планират да обучат не 15 000, както бе обявено по-рано, а 30 000 украински военнослужещи.

Ден преди високопоставената визита от Брюксел Володимир Зеленски декларира намерение да продължи с антикорупционните мерки, за да покаже, че страната му върви към изпълнение на критериите за еврочленство въпреки войната.

Украинските власти съобщиха за обиски в редица имоти в рамките на разследване на схема за присвояване на големи партиди петролни продукти и укриване на данъци.

Според украински медии един от претърсените имоти е бил на лишения от украинско гражданство бизнесмен и някогашен съюзник на Зеленски Игор Коломойски, който попадна под ударите и на американски санкции.

Зеленски посочи още, че Русия прегрупира войските си и се готви да отмъсти не само на Украйна, но и на свободна Европа и свободния свят.

А ситуацията на фронта в Донбас става все по-тежка за украинските сили. Руски ракетен удар в град Краматорск разруши жилищна сграда и нанесе щети на други девет постройки. Убити са трима души, ранени са 18.

Зеленски се оплака на Урсула - този път от какво?