Центърът „Гамалея“ не изключи риска от мутация на коронавируса при ядрена експлозия. Въпреки това, вероятността от поява на нови щамове при такива обстоятелства е изключително ниска.

За това предупреди Анатолий Алтщейн, вирусолог и професор в Център „Гамалея“ в разговор с радио „Москва говори“. Според него след ядрена експлозия или авария в атомна електроцентрала всичко ще умре, освен вирусите. 

„Има много малък шанс вирусът да се промени под въздействието на радиация и да има някакъв опасен вариант. Има толкова много отделни елементи, които трябва да се добавят в някаква правилна верига, за да възникне опасен вирус, че това е малко вероятно. Ако в атомна електроцентрала нещо се случи, падне водородна бомба, много по-вероятно е тези, които са изложени на нея, просто да умрат, а вирусите да останат." 

Алтщайн обясни, че високата концентрация на радиация може да унищожи и коронавируса. Той отбеляза, че нови щамове се появяват в света по други причини. 

„Ако вирусът получи висока доза радиоактивно лъчение, той се унищожава, но е по-устойчив на радиация, отколкото, да речем, човек. Под въздействието на радиацията, разбира се, възникват мутации във вируса, но ролята на радиацията в произхода на вирусните варианти най-вероятно не е много голяма. По-често, отколкото не, това са просто грешки при репликация. Когато вирус, особено такъв с РНК, като коронавирус или грипен вирус, се размножава, протеиновият ензим, който го възпроизвежда, прави доста грешки. Това е основната причина за вирусните мутации, а не радиацията." 

Най-голямата АЕЦ в Европа под руски обстрел

Припомняме, преди дни избухна пожар в АЕЦ в Запорожие в сградата на учебния комплекс. За пожара в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, първи сигнализира кметът на украинския град Енергодар в пост във Facebook. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал вследствие на руска атака. Минути по-късно информацията беше потвърдена и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба.

Около два часа след изтичането на новината за пожара украинските служби, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че огънят всъщност е обхванал учебна сграда извън периметъра на реакторите.

Повреда на Запорожската АЕЦ може да доведе до по-сериозни последици от Фукушима и Чернобил

Малко по-късно ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух съобщи, че екипи огнеборци са били допуснати до мястото на пожара.

Той цитира и директорът на централата, който увери е осигурена ядрената безопасност на съоръжението. Минути по-късно същата информация публикува и Ройтерс, както и украински медии. Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз заяви, че нивата на радиация в района на съоръжението не са се покачили.

Потушиха пожара в Запорожката АЕЦ. Успокояват, че радиация няма