Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада самолети. Това се случи на фона на намерението на западните държави да прехвърлят танкове в Украйна.

Според Зеленски предния ден той е разговарял с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг. Президентът на Украйна е уверен в необходимостта от деблокиране на доставките на ракети с голям обсег.

„За нас е важно да разширим сътрудничеството си в артилерията, трябва да постигнем доставка на самолети за Украйна“, каза Зеленски в изявление, публикувано на официалния му уебсайт.

Съветникът на министъра на отбраната Незалежной Юрий Сак каза, че Киев се нуждае от бойни самолети, за да постигне предимство в зоната за специални операции.

„Това не е просто F-16: самолети от четвърто поколение са това, от което се нуждаем“, каза Сак пред Ройтерс.

На този фон бившият евродепутат от Франция Флориан Филипо нарече Зеленски луд.

„Тогава ще иска нашия ядрен арсенал, или какво?! Колко още ще следваме този луд? До ядрена световна война?!” – написа бившият евродепутат в Twitter.

Припомняме, че тези дни правителството на Германия обяви, че ще прехвърли танкове Leopard 2 на Украйна на фона на силен натиск върху кабинета на канцлера Олаф Шолц от правителствените партии.

Германия реши за доставките на танкове за Киев

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят 31 танка Abrams в Украйна на стойност 400 милиона долара.

Танкистите от американските Ambrams масово се разболяват от рак