В Танзания е регистрирано огнище на смъртоносна болест, чийто основен симптом е обилно кървене от носа. Пациентите могат също да изпитват главоболие, умора и треска, пише Express.

Според първия медицински съветник на правителството Ифело Сихалве вече има 13 случая на неизвестното заболяване в югоизточния регион Линди, от които поне 3 са били фатални.

Симптомите на заболяването може да показват, че танзанийските лекари са се сблъскали с вид вирусна хеморагична треска. При пациентите се увреждат стените на тънките кръвоносни съдове, което води до обилно кървене.

СЗО предполага, че това може да е един от четирите патогена, които могат да причинят епидемии и пандемии. Сред тях има такива "кандидати" като конго-кримската хеморагична треска, треската Ласа, хеморагичната треска Марбург и треската Ебола.

Въпреки това всички заразени пациенти са дали отрицателен тест за Ебола и Марбург, които са често срещани в региона. Пациентите също са с отрицателен тест за COVID-19.

Според президента на Танзания Самия Сулуху болестта, неизвестна на медицината, може да се е появила в резултат на "засилено взаимодействие между хората и дивата природа". Също така, скорошен анализ на СЗО предупреждава, че заплахата от зоонозни заболявания, предавани от животни на хора, нараства в света.

През последното десетилетие броят на подобни огнища в света се е увеличил с 63% в сравнение с предходното десетилетие.

„Предаване на инфекции от животни на хора е имало от векове, но в Африка рискът от мащабни огнища е сравнително малък поради слабо развитата транспортна инфраструктура. Тя играе ролята на естествена бариера за разпространението на болести“, казва ръководителят на африканския офис на СЗО Матшидисо Моети.

Но сега ситуацията се променя, тъй като транспортните връзки в Африка се подобряват и следователно различни заболявания могат по-лесно да достигнат до големите градски центрове.

Превод: GlasNews