Свещеникът на Руската православна църква (РПЦ) Станислав Дементеев се оказа член на организирана престъпна група, която от 20 години убива жители на Белгородска област. За това пише руската медия "Комерсант ".

Според журналистите, заедно с представителя на църквата в групата са включени военнослужещият от руските въоръжени сили Игор Селютин, както и предприемачът Степан Морозов. Те са заподозрени в убийства, отвличания и изнудване.

Прави впечатление, че ОПГ-то, в което влизат горепосочените лица, е създадено в края на 80-те години на миналия век, но престъпленията, в които са обвинени, са извършени в периода 1997 – 2017 година.

Според разследването в района на Белгород са действали свещеник, военен, бизнесмен и редица други лица. Две от предполагаемите им жертви все още не са открити, а общият брой на престъпленията надхвърля няколко десетки. Посочва се, че става въпрос за особено тежки случаи.

Игор Селютин е професионален военен и преди това беше издирван от федералните и международни власти. В резултат се оказа, че той е на фронта и воюва срещу Украйна. Нещо повече, той е служил в едно от най-боеспособните подразделения на Министерството на отбраната - известната бригада "Пятнашка", която дълги години воюва в Донбас.

Защитата на заподозрения настоява, че той не е военнопрестъпник, а само "отговорен гражданин, който изпълнява дълга си към Родината".

„Игор Селютин е бил снайперист в стрелковия взвод и многократно е награждаван с почетни грамоти и благодарности за образцово изпълнение на дълга, високи професионални умения и успехи, постигнати по време на СВО (официалното име на Кремъл за пълномащабната война в Украйна, — бел.ред.)“, се посочва в съобщението.

Вторият бандит, който е бил част от ОПГ-то, може да е един от лидерите му. Името му е неизвестно. Съобщава се само, че е воювал и срещу Украйна, но е бил убит по време на военните действия.

Друг заподозрян, Станислав Дементеев, е свещеник от Губкинската епархия на Руската православна църква и е получил името Евстафий при кръщението, според наказателното дело. В същото време епархията казва, че той временно е извършвал богослужения и услуги в енорията на църквата "Вси светии", а преди това е бил клирик на Севернобайкалската епархия в Бурятия.

Московският градски съд взе предвид доводите на защитата, но не освободи подсъдимите. Те ще останат в ареста поне до 6 юни. 

Превод: GlasNews.bg / Снимката е илюстративна: РИА Новости