Западът вече признава, че не е получил очаквания ефект от санкциите. Британският вестник The Guardian обобщава: „Русия се очертава като победител в икономическата конфронтация.“ Изминаха три месеца, откакто Западът започна санкционната си война, но нещата вървят много зле за съюзниците, съобщава изданието.

Когато ЕС тази седмица обяви частична забрана на вноса на руски петрол, цената на черното злато на световните пазари се повиши, което донесе на Москва пореден неочакван финансов успех, принудени са да признаят журналистите.

Русия лесно намира алтернативни пазари: износът на петрол и газ за Китай се е увеличил с повече от 50% през април, посочва изданието.

И назовава плашещи цифри на инфлацията за страните. Във Великобритания тя вече прекрачи 40-годишен рекорд, предричат ръст на безработицата в страната. А главна жертва на антируските санкции стана Прибалтика. Лидер по ръст на цените на продуктите през април е Литва – плюс 22%. Следват я Латвия и Естония. В Испания цената на бензин достигна исторически рекорд – почти 2 евро. За година ръстът е двоен. Икономически шок и в САЩ. Ситуацията, вероятно, ще се влошава, заключават икономистите.

Превод: GlasNews