Големият руски кораб за борба с подводници "Североморск", завръщащ се от Средиземноморието, премина през Ла Манш. Той бе плътно проследен от фрегатата от Кралските ВМС Northumberland, който "защити Обединеното кралство и изпроводи кораба на Владимир Путин" извън пролива, съобщава таблоидът The Sun.

По думите на изданието "Североморск" се е връщал в руско пристанище след операция в Средиземноморието. "Британският флот свърши работата си - защити Обединеното кралство, изпровождайки чуждия кораб извън пролива", отбелязва таблоидът. 

Командирът на фрегатата Northumberland Ели Полард заяви, че този период е бил най-напрегнат за екипажа, тъй като вместо с отбрана срещу подводници, му се е наложило да екскортира "Североморском".

"Това е всекидневието на Кралския флот - да бъде постоянно готов да реагира на всяко появяване на чужди кораби в зоната на интересите на Великобритания", добави тя.
 
Като подразделение за повишена готовност фрегатата фрегат Northumberland може да пресича търговия с оржие, да предотвратява контрабанда на хора, да участва в контратерористични и спасителни операции или да съпровожда чуждестранни кораби. Фрегата има на въоръжение хеликоптер Merlin, ултрасъвременен радар и ракетна система Sea Ceptor, отбелязва The Sun.