Украинският външен министър Дмитрий Кулеба подаде оставка и това стана част от реформата на министерството в Украйна. Мотивите за решението на Кулеба да подаде оставка се посочват в статия на The Telegraph.

Украинският президент Владимир Зеленски увери, че вълна от кадрови промени в министерствата ще „даде нова сила“ на институциите. Тази министерска реформа е най-голямата рокада на Зеленски след пълномащабното нахлуване на руските въоръжени сили на 24 февруари 2022 г.

"Есента ще бъде изключително важна за Украйна и нашите държавни институции трябва да бъдат конфигурирани по такъв начин, че Украйна да постигне всички резултати, от които се нуждаем - за всички нас", каза президентът.

Медиите отбелязват, че през последните месеци призивите на Кулеба „не са били чути“. По-специално, говорим за облекчаване на западните ограничения. Министърът беше инструктиран да получи разрешение от съюзниците, преди всичко САЩ и Великобритания, за нанасяне на ракетни удари с голям обсег на руска територия.

Друго нечуто обаждане на министъра е свързано с противовъздушната отбрана. Кулеба ръководи усилията за получаване на допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot от Запада. Но миналата седмица той каза, че неназовани съюзници не са изпълнили обещанията си за доставка на батерии.

Беше съобщено, че след оставката си шефът на външното министерство може да оглави ново министерство, което да контролира регионите и временно окупираните територии на Украйна.

Припомняме, че президентът Владимир Зеленски не каза каква нова длъжност подготвя за Дмитрий Кулеба след оставката му. Той отбеляза, че "е още рано да се говори за това". Според съобщения в медиите обаче дипломатът може да бъде назначен в Брюксел.

Народният депутат Ярослав Железняк информира, че освобождаването на външния министър Дмитрий Кулеба е спешно оттеглено от парламента. Медиите съобщиха също, че поради провала на гласуването за освобождаване на няколко министри, Зеленски е планирал лично да дойде на заседанието на Върховната рада.