Това са най-бедните страни в света

Това са най-бедните страни в света

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, засяга особено силно по-бедните страни по няколко причини: инвестициите от по-богатите държави намаляват, международните инвеститори изтеглят капиталите си. Самите по-бедни страни нямат възможност да влагат средства в програми за развитие, а емигрантите изпращат по-малко пари на близките си в родината. Всичко това би могло да има сериозни последствия, най-вече за най-бедните държави, предупреждава Световната банка в актуалния си доклад.

Но кои са най-бедните държави в света? Методите, чрез които се измерва бедността, са от най-различен характер. Някои проучвания се фокусират само върху финансовите данни. Други се базират на допитвания за усещанията на анкетираните или пък отчитат фактори като достъпа до храна, образование и облекло.

Тази класация измерва брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Данните на МВФ са от 2020-а година, по-актуални от 2021-а още няма.

"Най-богата" от най-бедните е Нигер в Западна Африка, където БВП през 2020-а година е бил 568,49 долара на глава от населението, пише "Дойче Веле". За сравнение - през същата година БВП на човек в Германия е възлизал на 46 216 долара.

Оттам нататък следват Малави, Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република, Мадагаскар, Мозамбик, Сомалия и Южен Судан, докато се стигне до "шампиона" - Бурунди. В тази държава БВП на глава от населението е бил едва 255,98 долара.

Напишете коментар

Северна Корея отчете за пети пореден ден над 200 000 нови пациенти с треска,
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на страната му са
Американската компания Harley-Davidson спря монтажа и доставката на всички
Канадските власти ще разширят санкциите срещу руснаците. Те решиха да
Член на екипа на охраната на президента на САЩ Джо Байдън е бил арестуван в
Жителите на Обединеното кралство бяха предупредени, че може да видят