Това са най-бедните страни в света

Това са най-бедните страни в света

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, засяга особено силно по-бедните страни по няколко причини: инвестициите от по-богатите държави намаляват, международните инвеститори изтеглят капиталите си. Самите по-бедни страни нямат възможност да влагат средства в програми за развитие, а емигрантите изпращат по-малко пари на близките си в родината. Всичко това би могло да има сериозни последствия, най-вече за най-бедните държави, предупреждава Световната банка в актуалния си доклад.

Но кои са най-бедните държави в света? Методите, чрез които се измерва бедността, са от най-различен характер. Някои проучвания се фокусират само върху финансовите данни. Други се базират на допитвания за усещанията на анкетираните или пък отчитат фактори като достъпа до храна, образование и облекло.

Тази класация измерва брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Данните на МВФ са от 2020-а година, по-актуални от 2021-а още няма.

"Най-богата" от най-бедните е Нигер в Западна Африка, където БВП през 2020-а година е бил 568,49 долара на глава от населението, пише "Дойче Веле". За сравнение - през същата година БВП на човек в Германия е възлизал на 46 216 долара.

Оттам нататък следват Малави, Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република, Мадагаскар, Мозамбик, Сомалия и Южен Судан, докато се стигне до "шампиона" - Бурунди. В тази държава БВП на глава от населението е бил едва 255,98 долара.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Украинските въоръжени сили може да имат на разположение дронове, които могат да
Свещеникът на Руската православна църква (РПЦ) Станислав Дементеев се оказа
Вулканът Руанг в северната част на индонезийския остров Сулавеси е имал поне
Силни експлозии се чуха в Одеса в 13:49 ч. Черноморският украински град отново
Френската полиция е отцепила сградата на иранското консулство в Париж, където
Прозорец на самолет, използван от крал Чарлз, е паднал по време на полет.