Броят на загиналите в Югоизточна Африка вследствие на изключително продължителния тропически циклон Фреди нарасна на 522 души, съобщиха властите в Малави, Мозамбик и Мадагаскар.

Малави, която бе най-силно засегната от циклона, съобщи, че броят на жертвите е нараснал на 438 души, според органите за управление на бедствията. Приблизително 345 000 души в страната са засегнати от проливните дъждове, наводненията и свлачищата. Десетки хиляди са останали без дом.

Циклонът остави следи от опустошения в Югоизточна Африка. Съседен Мозамбик и островната държава Мадагаскар също бяха засегнати. Според президента на Мозамбик Филипе Нюси в Мозамбик са загинали най-малко 67 души. Най-малко 17 души са загинали в островната държава Мадагаскар.

Възможно ли е дядо на 73 години да употребява амфетамини? ВИДЕО

За първи път Фреди достигна сушата на 21 февруари в Мадагаскар. Оттам бурята се прехвърли в Мозамбик, а след това се върна обратно през Индийския океан. На 11 март тя достигна Мозамбик за втори път и след това се премести в Малави, информира БТА.

Според Световната метеорологична организация (СМО) бурята вероятно ще бъде най-продължителния циклон, откакто се водят метеорологични регистри. Бурята Фреди е обявена за циклон на 6 февруари.

Понастоящем Южна Африка се намира в сезона на циклоните, който може да донесе дъждове и силни бури до март или април.

Снежна буря взе жертви в Полша, извънредно положение в Словакия и Чехия