Анкара казва, че ударите в Северен Ирак са насочени срещу ПКК в отговор на увеличаване на атаките на бунтовниците върху базите на турската армия.

Турските въздушни удари в Северен Ирак убиха кюрдски овчар, първата известна цивилна жертва на въздушното и наземно нападение на Анкара в региона, насочен към бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Ихсан Чалъби, служител от автономния кюрдски регион на Ирак, каза пред агенция AFP в петък, че овчарят е убит в четвъртък сутринта, когато турските въздушни сили удариха област Брадост.

В сряда Турция започна трансгранична операция в планинския терен на Северен Ирак, където ПКК има бази.

Анкара счита ПКК за "терористична" организация заради десетилетия на въстания срещу турската държава.

Турското правителство твърди, че турските военни самолети и набези са насочени към ПКК, което според Анкара е в отговор на увеличаване на атаките на бунтовниците върху базите на турската армия.

Местните активисти  бомбардират скривалища на ПКК в Северен Ирак, но новата й операция, наречена "Нокът-тигър", е драматична ескалация и засегна десетки семейства в района.

Външното министерство на Ирак опита да призове два пъти турския посланик Фатих Йълдъз, настоявайки Анкара да изтегли специалните си сили и да спре бомбардировъчната кампания.

Но Йълдъз е предизвикател и каза на иракските власти, че ако Багдад не предприеме действия срещу бунтовниците, Анкара ще продължи да се бори срещу ПКК където и да е.

Ирак дори извика пратеника на Иран в отговор на трансграничния обстрел на кюрдските райони на северен Ирак. Иран, който има свое кюрдско малцинство, също се бори с кюрдските бунтовници, които използват Ирак като база.

Няма пряк коментар от иракския министър на външните работи Фуад Хюсеин, който е кюрд и е близък до висши служители в автономния кюрдски регион, където се провежда операцията.