Ръководителят на проекта Мобилна болница Генадий Друзенко направи шокиращо изявление в Украйна. В ефира на Украйна 24 той призова за насилие срещу руските военни.

Според Ren-TV Друзенко казал, че е позволил на лекарите да кастрират пленени руски войници. Той разкритикува бойците на въоръжените сили на РФ, като ги нарече "хлебарки".

Украинската страна все още не е отговорила на резонансните изявления на Друзенко. Въпреки това, Следственият комитет на Русия образува наказателно дело. Началникът на отдела Александър Бастрикин възложи да се образува наказателно дело срещу Друзенко. 

Реакцията на Друзенко на факта, че е станал обвиняем по наказателно дело в Русия, не е дадена.

По-късно стана известно, че Друзенко се е оттеглил от думите си. Според канала SHOT Telegram той е призивал за насилие заради емоциите, които го обзели, докато лекарите в болницата никога не са кастрирали руските военни.

Междувременно Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че призивите за насилие срещу военнопленници руски войници и цивилни са неприемливи.

„Всичко това е изключително лошо за имиджа ни на армията на европейска държава. Не трябва да излизаме извън границите на Женевската конвенция, която позволява унищожаването на врага на бойното поле, но не позволява да се подиграват с военнопленници и още повече да се отправят призиви в полза на отмъщение на цивилни, деца, затворници. Призивите за отмъщение срещу деца или граждани на Русия са неприемливи“, каза той във видео съобщение, публикувано във Facebook.

Превод: GlasNews