Бежанките, напуснали Украйна след войната с Русия, и отишли в Европа, започнаха да стават все по-често обект на сексуална експлоатация и насилие. Това пише британският вестник The Guardian след проучване на Thomson Reuters.

Анализатори разгледаха глобалния трафик на порно от 24 февруари 2022 г. и установиха силно увеличение на потребителския интерес към съдържание с украински бежанки. Рискът да станат жертва на трафиканти на хора или организатори на порно съдържание нараства, отбелязват експерти.

Глобални заявки с формулировката "украинско порно" (ukrainian porn) се срещат постоянно по-често, отколкото преди началото на войната с Руската федерация.

През последните шест месеца се забелязва рязък ръст на интереса към порновидео с украински жени - 13 видеоклипа, в описанието на които са споменати жени от Украйна, са имали 275 хиляди гледания само през януари тази година.

През март 2022 г. проучване показа 300% увеличение на тези търсения. Във Великобритания заявките за "украински ескорт" (ukrainian escorts) са се увеличили с 200%, а в Испания - с 600% броят на заявките за "украинско порно".

В Полша увеличението е 130%, подобни тенденции могат да бъдат проследени в Австрия, Чехия, Дания, Франция и Швейцария.

„Този ​​анализ показва колко е важно да се пазят жените и децата в безопасност по време на война. Голямото търсене на мъже за секс с украински жени и момичета дава огромен стимул на трафикантите да преследват особено уязвими хора, за да отговорят на търсенето и да печелят пари“, каза специалният представител на ОССЕ за борба с трафика Валиант Ричи.

Според него вече са открити преки доказателства за опити за привличане на украински бежанци към порноиндустрията в чат стаите и честотата на рекламно съдържание с украински жени в интернет.

„Последният анализ на данни за 2023 г. показа, че онлайн търсенето на порно съдържание с украински жени насърчава трафикантите да примамват жени и деца за сексуална експлоатация. Ние работим с ОССЕ, за да мобилизираме световната общност да признае необходимостта да се действа сега и да се защитят уязвимите хора", каза старши съветник по престъпленията срещу човешките права Хедър Фишър в Thomson Reuters.

През ноември 2022 г. Европейският парламент проведе специални изслушвания относно рисковете от въвличане на украински жени в проституция в ЕС. Политиците обещаха да обърнат специално внимание на дейността на онлайн платформите за разпространение на секс съдържание.

Превод: GlasNews