Украинци на военна възраст се опитват да напуснат страната нелегално повече от година след избухването на пълномащабна война между Русия и Украйна. Това заяви говорителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко.

Според него бегълците ще бъдат върнати в Украйна. Държавната гранична служба активно си сътрудничи със страните от ЕС и Молдова, така че във всеки случай мъжете ще бъдат подведени под отговорност.

"След въвеждането на военното положение, когато имаше ограничения за напускане на страната за мъже във военна възраст, броят на гражданите, които се опитват да преминат нелегално границата, се увеличи значително. Дори мъжете да успеят да напуснат, те не могат да се установят повече в Европа, те не могат да се считат за бежанци“, обясни Демченко.

Много от украинските мъже, както отбеляза говорителят на Държавната гранична служба, се опитват да кандидатстват за бежански статут, но нямат причина да го направят. Затова той призова бегълците и тези, които организират подобни пътувания, да се въздържат от това в бъдеще.

Демченко припомни историята на бягството от Украйна през река Тиса в Румъния на жител на Буковина. Всичко завърши с удавяне на мъжа.

„Ако този човек се беше озовал в Румъния и не беше умрял, щеше да бъде върнат в Украйна и да бъде изправен пред правосъдието“, добави той.