На зрелищна гледка станаха свидетели канадци, живеещи в централната част на провинция Албърта, този 1 юни.  През следобедната част на деня в областта се появило торнадо.

Властите издали и предупреждение заради природното явлевие за няколко части на окръг Стетлър - Бота, Доналда, Гадсби, Невис и Рошон Сандс.

Граждани успели да наблюдават и фуниевидния облак за цели  10 минути, преди да се разсее. В най-интензивната си точка смерчът бил много тъмен на цвят и образувал дълга опашка към земята.

Майка и дете паднаха в шахта, пълна с вода - намесиха се военни СНИМКА

Властите казват, че бурята е избухнала в 16:37, северно от Бота, Алта. Няма данни за щети или пострадали, пишат местни медии.

Торнадото, наричано още  и смерч, е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи – с купест облак.

Чудо? Тялото на монахиня е запазено 4 г. след смъртта й. Как?

Торнадата имат различна форма и размер, но в най-честия случай имат вид на кондензационна фуния, чийто тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах. При повечето торнада скоростта на вятъра е до 180 km/h, диаметърът им на повърхността е около 80 m, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят, е няколко километра. Най-силните могат да достигнат скорости на вятъра над 480 km/h, да обхванат няколкокилометрова област и да пропътуват повече от 100 km.

Снимки: Meteo Balkans, Британи Рене Ед Рийд Робин Уокър Лиса Лонг Кайл Британ