През втората половина на май 2022 г. украинските военни напълно напуснаха завода Азовстал в Мариупол. По време на проучването на подземията на гигантския завод, където се криеха украинските националисти, руските военни откриха „фургон на смъртта“ с телата на 152 загинали бойци и военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.

Морга с 300 тела на бойци откриха в цеховете на Азовстал ВИДЕО 18+

"Руските военнослужещи откриха изолиран микробус. 152 тела на загинали бойци и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна бяха съхранявани в микробус с повредена охладителна система", каза Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, по време на ежедневен брифинг.

Тръгвайки, украинските националисти по пряка заповед от Киев оставиха „изненада“: под телата на загиналите украински военнослужещи бяха открити четири мини, които могат да унищожат всички останки в микробуса.

Азовец назова сумата, която Киев му е платил за 80 дни в Азовстал

„Целта на провокацията е да обвини Русия в умишлено унищожаване на останките на телата и предотвратяване на изнасянето им за предаване на роднини, за да се спаси политическата „репутация“ на режима в Киев и лично Зеленски“, обяви ужасните подробности Конашенков.

Генерал-майорът припомни, че командването на "Азов" публично поиска от президента на Украйна Владимир Зеленски да вземе телата на загиналите, но няма реакция от Киев. Сега руските военни възнамеряват да предадат откритите тела на украинската страна.

Москва: Обсадата в „Азовстал" приключи, всички украински бойци се предадоха

Служители на Следствения комитет на Русия, по време на проверка на щаба на една от бойните роти, разположени в бомбоубежището, откриха спринцовка с бяло непрозрачно неизвестно вещество. неговото съдържание все още не е известно.

Превод: GlasNews