Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" планира да наеме още около 30 000 бойци до средата на май, съобщи днес нейният основател Евгений Пригожин.

В аудиосъобщение в мрежата "Телеграм" той каза, че наборните центрове на "Вагнер", каквито според него са открити миналата седмица в 42 руски града, наемат средно по 500 до 800 души на ден.

Шефът на частната армия не е привел доказателства в подкрепа на тези цифри, а агенцията не може да ги провери чрез независими източници.

"Вагнер" събира наемници в сайт за възрастни: Елате в най-шиб*ната армия!

Хората на Пригожин понесоха тежки загуби, изпълнявайки важна роля в руската кампания за превземане на украинския град Бахмут, за който от миналото лято се водят най-продължителните и кървави боеве от започналата преди повече от година война.

По оценки на САЩ от януари "Вагнер" е имал тогава около 50 000 бойци в Украйна, включително 40 000 затворници, набрани от Пригожин от руските затвори с обещание за помилване, ако оцелеят шест месеца, информира БТА.

Украински висши представители твърдят, че около 30,000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени, но тези данни не могат се проверят по независим начин.

„Блокираха ми всички канали": Пригожин беше изключен от специалните комуникации

Пригожин каза, че набирането на бойци върви по-добре от очакваното и че доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците, които наемаше преди.

"До средата на май планираме да увеличим броя на бойците в нашите части с около 30 000 души", заяви той.

Пригожин от месеци води активна пиар кампания, изтъквайки ролята на "Вагнер" в руската офанзива. Той често се оплаква, че висшето военно ръководство не няма достатъчно доверие в армията му и дори го обвинява, че я лишава от боеприпаси - твърдение, което министерството на отбраната отрича.

Изненадващо! Путин пристигна с кола в Крим