Въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от банковата институция "Банката на Палестина", пише френското издание "Монд". Това е станало в средата на миналия месец.

Изданието е получило достъп до документ, предаден от "Банката на Палестина" на някои международни партньори, в който се описват зрелищни обири, извършени в основния банков клон в град Газа.

На 16 април служители констатирали, че в тавана на помещението със сейфовете е пробита дупка и е била открадната сума в израелски шекели, равняваща се на 2,8 милиона евро. При този обир крадците са взели директно касите с пари, предназначени за зареждане на банкоматите.

Още на следващия ден въоръжени групи с експлозиви отново са се върнали в банковия клон и са взривили циментов сейф, излят предния ден, за да защити парите. Те са откраднали три каси с пари, в които е имало пари в различни валути, равняващи се на 29 милиона евро.

На следващия ден втори клон на банката е бил атакуван от отряд въоръжени мъже, които твърдели, че са представители на най-висшите власти на Газа, формулировка, която се използва за обозначаване на "Хамас". Въоръжените мъже си тръгнали от банковия клон с израелски шекели на стойност 33,6 милиона евро.

Освен това израелската армия е конфискувала в анклава голяма сума пари, които са принадлежали на "Банката на Палестина", според информации на "Монд". Френското издание цитира и израелски медии, които съобщават през февруари, че конфискуваната сума възлизала на няколко десетки милиона долара и че тази операция целяла да се попречи на "Хамас" да сложи ръка върху тези пари.

Френският вестник описва и трудностите, които имала "Банката на Палестина" да укрие парите си брой и трудностите за жителите на Газа да се сдобият с пари в брой, пише Дарик.

В ивицата Газа работели само два банкомата - в Рафах и Деир ал Балах, в южната част на анклава, и то когато имало ток там. Освен това въоръжени мъже причаквали хората, теглещи пари от банкоматите и ги изнудвали за процент от изтеглената сума. Това се виждало на камерите на банкоматите.