Украйна отхвърли поставения от Русия ултиматум до 4 часа днес да предаде град Мариупол.

Москва е изпратила писмо от 8 страници, в което казва, че ще отвори хуманитарни коридори, ако украинските власти се съгласят да сложат оръжие. Украинците обаче отхвърлиха искането и заявиха, че ще продължат отбраната на града.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руския Национален център за управление на отбраната заяви, че украински националисти и неонацисти са отговорни за масов терор и множество убийства в Мариупол.

Властите в Киев съобщиха, че вчера през хуманитарни коридори от украинските градове са били евакуирани над 7000 души, повече от половината от тях от Мариупол. Правителството планира днес да изпрати близо 50 автобуса, които да изведат още жители на града.

Мариупол – заличен от Земята! Полицай моли световни лидери за помощ

Президентът Володимир Зеленски подчерта, че руските сили продължават атаките срещу цивилни и окачестви бомбардировките като "терор, който ще се помни векове напред".

"В обсадения Мариупол руските военновъздушни сили хвърлиха бомба върху училище по изкуствата. Хората го използваха като скривалище от бомбардировките. Там нямаше военни позиции. Имаше около 400 души - мирни жители. Предимно жени и деца, и възрастни хора", обясни той.

Бомби върху училище по изкуствата в Мариупол. Било скривалище сега!

Силен обстрел е имало по различни цели в Киев. При удар късно снощи по жилищен район и търговски квартал в северозападната част на столицата са загинали най-малко четирима души, съобщава кметът Виталий Кличко.

"Това е Святошинският район на Киев. Виждаме тук резултатите от така наречения "руски свят". Там е детска градина. Тук имаме огромен кратер. Сградата е в руини, а стъклата са напълно разбити. Колите са изгорели. Слава Богу, няма загинали. Виждаме тук пропагандата от Русия, която казва, че тази война е за спасяване и освобождаване на Украйна от военните. Те обаче бомбардират и кварталите на Харков, Мариупол и Чернигов. Сега основна цел на агресора е нашият роден град Киев. Виждаме резултатите. Искат да уплашат хората, но няма да успеят", каза градоначалникът на украинската столица.

Протести се проведоха в неделния ден в окупираните украински градове. Жители на Бердянск, Херсон и Енергодар преминаха по улиците, въпреки тежко въоръжените руски войници. Те скандираха, че руснаците са окупатори и това е Украйна. Откакто започна инвазията на Русия, местното население е твърдо срещу окупационните войски.

Според анализатори това е още един доказателство, че посочените от Русия причини за войната за несъстоятелни. Основна теза на Москва беше, че рускоговорящите украинци са дискриминирани от правителството в Киев, но независимо дали говорят руски или украински, местните хора са твърдо против действията на руснаците и подкрепят украинската войска и доброволците.