Въпреки репутацията си на най-висшите и най-опасни хищници в океана, които нямат нищо против да ловуват хора, акулите рядко атакуват хора непредизвикани. Учените обаче са забелязали „тревожна тенденция“: броят на непровокираните атаки на акули през 2023 г. се е удвоил, пише Daily Mail.

Това показват данните на екипа от университета на Флорида. Учените са установили, че миналата година са докладвани 10 фатални срещи с акули, два пъти повече от 2022 г.

Крайбрежието на САЩ е било най-уязвимото място за хищници: там са извършени 36 непровокирани атаки на акули за цялото време, което е 52% от общия брой атаки в световен мащаб. В същото време само две атаки на акули край бреговете на Съединените щати са завършили със смърт.

След нападение от акула: Затвориха плаж в известен египетски курорт

Снимка: Florida Museum of Natural History's

Резултатите от изследването показват, че нападенията са извършени от бяла, тигрова и бича акула. Изследователите обаче смятат, че увеличаването на атаките не е свързано с увеличаването на броя на акулите в океана, а по-скоро поради факта, че всяка година все повече и повече хора се озовават в океана.

Имайте предвид, че непровокирана атака е, когато акула атакува човек без провокация, например, хората карат сърф или просто плуват в района, където акулата в момента лови риба.

Дъщерята на известен музикант загина, спасявайки сина си от акула СНИМКА

Снимка: Florida Museum of Natural History's

Според доклада на Международния файл за нападения от акули (ISAF) на Университета на Флорида около 16 души са били ранени от ухапвания от акули във Флорида миналата година, а двама души са загинали в Калифорния и Хавай. Регистрирани са и други случаи с летален изход:

  • на Бахамите;
  • в Египет;
  • в Мексико;
  • в Нова Каледония;
  • в Бразилия;
  • в Южна Африка.

Според Гавин Нейлър, директор на програмата за изследване на акулите на Природонаучния музей във Флорида, общият брой на нападенията от акули годишно обикновено е в рамките на нормалните граници, но учените са обезпокоени от толкова голямо увеличение на фаталните нападения.

Учените отбелязват, че смъртността от ухапване от акула обикновено е свързана с техния размер. Акулите обикновено отплуват веднага след първото ухапване, когато разберат, че имат необичайна плячка. Ако обаче акулата е голяма, само едно ухапване може да е достатъчно, за да завърши атаката със смърт.

Нападение на акула: Сърфист се снима и миг по-късно остана без крак СНИМКИ

Снимка: Florida Museum of Natural History's

Въпреки че броят на смъртните случаи се е увеличил през 2023 г., морски биолози казват, че увеличаването на нападенията от акули е по-вероятно поради гъстотата на населението и колкото повече хора навлизат във водата, вероятността някой да бъде нападнат от акула се увеличава.

Учените също така посочват, че плуването на отдалечени диви плажове всъщност е причината за повечето фатални атаки на акули. Например крайбрежието на Австралия е известно с по-висока популация на големи бели и бичи акули, но местните плажове са доста безопасни. Просто казано, биолозите настояват, че хората не трябва да се отказват от сърфирането, за да избегнат атаките на акули, просто избягвайте дивите плажове и предпочитайте тези с добра програма за безопасност на плажа.

Имайте предвид, че миналата година сърфистите представляват по-голямата част от жертвите на нападения от акули: те представляват 42% от всички ухапвания в света, докато плувците представляват 39%. Биолозите също призовават да се избягва плуването на разсъмване и здрач, когато акулите са най-активни и се хранят. Освен това трябва да избягвате да носите лъскави бижута, защото отразената светлина може да напомни хищния блясък на рибените люспи.

Превод: GlasNews.bg