След смъртта на кралица Елизабет II исканията за репарации от Великобритания се засилиха в Южна Африка, както и връщането на „Великата звезда на Африка“ и други диаманти, съобщава CNN. Това е 500-каратов диамант Cullinan I, изрязан от по-голям скъпоценен камък, добит в Южна Африка през 1905 г. и даден на британското кралско семейство от южноафриканските колониални власти. В момента е монтиран на кралския скиптър, собственост на монарха.

„Диамантът Кулинан трябва да бъде върнат незабавно в Южна Африка... Минералите на нашата страна и на други места продължават да облагодетелстват Обединеното кралство за сметка на нашия народ“, каза активистът Тандуксоло Сабело пред държавните медии и повече от 6000 души вече са подписали петиция с искане за връщане на камъка.

На свой ред, член на южноафриканския парламент Вуйолвету Зунгула призова страната си „да изиска репарация за всички щети, причинени от Обединеното кралство“, както и „връщане на цялото злато и диаманти, откраднати от Обединеното кралство“.

 
 

Най-големият диамант, поставен в скиптъра на кралицата  Снимка: Getty

Диамантът Cullinan е открит в частна мина в Южна Африка през 1905 г. Тежал е 3106 карата и бил с размерите на човешко сърце. Камъкът е закупен от правителството на управлявания от Великобритания Трансваал в Южна Африка и е представен на крал Едуард VII за рождения му ден през 1907 г.

Бижутерите разделиха Кулинана на девет големи камъка и 96 по-малки. Най-големият от камъните е наречен Голямата звезда на Африка от крал Едуард VII, а вторият по големина камък е наречен Малката звезда на Африка. Най-големият камък е вкаран в скиптъра с кръст, а вторият - в императорската корона.

Африканските страни упорито се бориха за връщането на културни ценности, ограбени от колониалните войски. Миналия месец Лондонският музей се съгласи да върне 72 предмета, конфискувани от Кралство Бенин в Южна Нигерия по време на британска военна операция през 1897 г. Каква ще е съдбата на най-известния диамант на британската корона, ще стане известно скоро.

Превод: GlasNews

Кралският бижутер ще вземе скиптъра от ръцете на кралицата и ще свали короната й