Димът от горските пожари в Якутия достигна Северния полюс за първи път в историята на наблюденията. Това съобщава Националната администрация по аеронавтика и космос (НАСА).

„Димът се простира на 3200 км от изток на запад и 4000 км от юг на север. Тази седмица димът от горски пожари измина повече от 3000 км от Якутия и достигна Северния полюс, което изглежда е първият подвиг в записаната история“, се казва на официалния сайт на организацията.

Съобщава се също, че в северната част на Република Саха (Якутия) са регистрирани едни от най-ниските температури на Земята. Освен това, според учените, това е най-големият регион в Русия, гъсто покрит с гори.

На 23 юни в региона беше въведен авариен режим. Според регионалното министерство на извънредните ситуации нивото на максимално допустимата концентрация на вредни вещества във въздуха на територията на общините не е превишено. Ситуацията с пожарите в този район на федерацията остава трудна. И така, в резултат на природното бедствие там в началото на август изгоряха 30 жилищни сгради, припомня Life. Според централата на републиката огънят се е разпространил в стопанските постройки, преодолявайки минерализираната ивица. Причина за това е силният вятър, пише Nation News.

Превод: GlasNews.bg