Индийските лекари, които работят с пациенти, заразени с мукормикоза, са принудени да премахнат очите им, за да предотвратят смъртта на пациента. Към момента 2109 души са починали от това заболяване в страната.

Според The Washington Post, инфекцията поразява очните ябълки, от където прониква в клепачите и мускулите. В тази връзка лекарите просто не могат да спасят зрението и да не премахнат очите.

Според базирания в Мумбай окулопластичен хирург Akshay Nair, ако мукормикозата е заразила очите на пациента, очната ябълка, клепачите и мускулите около очите трябва да бъдат премахнати.

"Остава само очната кухина", казва Наир пред медиите и добавя, че ако "черната плесен" попадне в носните синуси, те трябва да бъдат почистени. Лекарят казва, че мукормикозата отнема живота на пациентите по-често, отколкото коронавирусът, а при заразените през очите смъртността е 30%.

С мозъчно увреждане само 10-15% от пациентите ще могат да оцелеят, казва той.

Смъртоносната „черна плесен" плъзна по целия свят! Внимавайте с пътуванията в Египет

Припомняме, в Индия е обявена епидемия от "черна плесен", убиваща пациенти с коронавирус с 50 процента смъртност. Същата ужасна болест също е регистрирана вече в Египет.

Превод и редакция: GlasNews.bg