На 100-ия ден от войната в Украйна, Марина Овсяникова, бивш редактор на руския канал Първи, а сега на свободна практика в германския вестник Die Welt, посети родния си град Одеса. Междувременно жителите на Одеса не бяха много доволни от посещението й.

Овсяникова сподели впечатленията си от Одеса във Фейсбук. В същото време според украинците нейната представа за военното положение в града е, меко казано, изкривена.

„Родната Одеса ме посрещна с празни хотели и минирани плажове. Плуването е забранено. Руските военни кораби непрекъснато бомбардират града от морето. Никой не може да предвиди къде ще падне следващият снаряд. Цялата надежда е само за перфектна система за противовъздушна отбрана. Но понякога не спасява... Милионният град е празен. Почти половината от жителите му са напуснали. Останалите живеят в постоянен страх", написа Овсяникова.

Немски вестник нае журналистката Марина Овсяникова

Освен това тя говори за последствията от „пристигането“ на руски ракети в Одеса и спомена за акцията близо до руското консулство, чиято ограда украинците боядисаха с черна боя.

Говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук остави кратък, но лаконичен коментар по този въпрос:

"Това е. Московската мерзост продължава да обикаля Украйна. Този път тя дойде в своята "родна Одеса".

Жена нахлу в телевизионно студио на програма „Время" с плакат против войната СНИМКА

И, както се оказа, говорителят на OVA не беше единственият, който реагира негативно на пристигането на бивш служител на пропаганден телевизионен канал. По-специално на Овсяникова беше напомнено, че е разпространявала фалшива пропаганда от около 10 години. Някои директно я посъветваха да следва руския кораб, други попитаха защо е „видяла светлината“ толкова късно, а трети имаха въпроси към СБУ кой и защо пусна тази дама в Украйна.

Ето само няколко от коментарите:

 

През март тази година Марина Овсяникова постави своеобразен „спектакъл“ по Първи канал, като се появи в ефира на новинарско съобщение с плакат, в който декларира измамата на руските медии и призив за спиране на войната. След "акцията" Овсяникова е уволнена. По-късно тя записа видеообръщение, в което се разкайва за пропагандата и осъжда руската инвазия в Украйна.

Скоро Овсяникова стана кореспондент на свободна практика за немското издание Die Welt, от чието име, очевидно, тя е посетила Одеса. В края на май бившият пропагандист получи наградата „Вацлав Хавел“ за правата на човека.

Показателно е, че малко след протеста по Първи канал Овсяникова вече заяви в интервю за европейци, че за войната срещу Украйна е виновен единствено Путин, докато обикновените руснаци „страдат от санкциите“.

Животът на Овсянникова, издигнала антивоенен лозунг в ефир, е разбит

В началото на юни Марина Овсяникова беше добавена към базата данни на сайта Peacemaker за „участие в информационно-пропагандните специални операции на Кремъл, насочени към премахване на санкционния натиск върху Русия“.

Прави впечатление, че преди посещението си в Одеса, Овсяникова планираше да даде пресконференция в Киев, на която щеше да разкаже как Русия провежда пропаганда срещу Украйна, но поради „отрицателен обществен протест“ това събитие трябваше да бъде отменено.

Превод: GlasNews

Съдът реши за журналистката Марина Овсянникова