Украинският президент Владимир Зеленски смята, че руското влияние е проникнало в американската политическа система и медиите. Той говори за това в интервю за Politico. 

Ден преди това двама членове на Камарата на представителите на САЩ, които подкрепят помощта за Украйна, Майк Търнър и Майк Маккол, казаха, че руската пропаганда има влияние върху някои членове на Конгреса. Коментирайки това, Зеленски каза, че законодателите омаловажават този проблем.

„Те (Руската федерация. – Ред.б.) имат собствени лобита навсякъде: в САЩ, в страните от ЕС, във Великобритания, в Латинска Америка, в Африка“, каза Зеленски. Според него Москва е успяла да деформира глобалното „информационно поле“, поради което американските медии „на практика вършат работата на Русия“.

„Това не са руски граждани или имигранти от Русия, не. Това са представители на определени медийни групи, граждани на САЩ. Те са тези, които се появяват в медиите с подходящи послания, понякога много проруски“, подчерта Зеленски.

В същото време Владимир Зеленски призна, че очаква нов транш от американската военна помощ: на въпрос дали е оптимист за тази перспектива, президентът отговори утвърдително.

Зеленски коментира и неотдавнашното предложение на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да се откажат от заграбените от Русия територии на Украйна, за да се сложи край на войната. Зеленски нарече подобна идея „примитивна“ и добави, че всяка сделка, при която украинска земя ще бъде дадена на Владимир Путин, ще бъде пътят към нови руски завоевателни войни в близко бъдеще. Зеленски подчерта, че договореният мир не трябва да оставя на Кремъл „никаква възможност да реализира плановете си“.