От кабинета на президента на Украйна изразиха недоумение, че посещението на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в АЕЦ е продължило само два часа. Те не разбират какво може да се направи за толкова кратко време.

Това каза съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в ефира на Националния телетон.

Експертът обясни защо руснаците могат да организират провокации на фона на пристигането на мисията на МААЕ. Подоляк припомни, че МААЕ има специфични алгоритми за изследване на ситуацията в атомна електроцентрала и изследване на ядрен реактор. Нищо от това, съдейки по продължителността на посещението, не е направено, което изглежда много странно.

„Те не просто дойдоха да разгледат територията, например трапезарията или други зал... Ето защо е странно, че мисията продължи два часа. Но МААЕ казва, че представители ще останат там за постоянно. Но след два часа, особено когато руснаците се въртят около теб и ти казват къде какво е пристигнало, можеш да слушаш само приказки в изпълнение на представител на Росатом и нищо повече“, каза той.

Припомняме, че на 1 септември мисията на Международната агенция за атомна енергия пристигна в Енергодар, където се намира Запорожката атомна електроцентрала и я посети, след като остана там около два часа.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси обеща, че мисията ще поддържа постоянно присъствие на територията на ЯЕЦ. В същото време мисията на МААЕ успя да види „ключови неща“ в първите часове на посещението в окупираната Запорожка АЕЦ.

Късно снощи по време на свое видеообръщение Зеленски каза, че "Мисията на МААЕ в АЕЦ Запорожие не успя да защити независимите журналисти от руските окупатори, а също така не призова за демилитаризация на ЯЕЦ".

"Лошо е, че нашествениците се опитват да превърнат тази мисия на МААЕ - наистина необходима - в безплодна обиколка на станцията. Вярвам, че това ще бъде предотвратено", каза той.

Зеленски отбеляза, че на среща с мисията на МААЕ в Киев е било договорено журналисти от чуждестранни и украински издания да бъдат в АЕЦ заедно с мисията: „Независими журналисти. За да види светът истината. Видях какво е наистина Това се случва. За съжаление това не е направено. Макар и обещано. За съжаление окупаторите не допуснаха журналистите, а организираха масов митинг на своите пропагандисти. За съжаление представителите на МААЕ не защитиха представителите на независимите медии."

Украинският президент изрази надежда, че представители на международния регулатор "ще си направят изводи".

"И основното, което трябва да се случи, е демилитаризацията на територията на станцията. Това е целта на украинските и международните усилия. И е лошо, че все още не сме чули призиви от МААЕ. Въпреки че говорихме за това с г-н Гроси на нашата среща в Киев. Това беше ключова – ключова! – точка на сигурността на нашите споразумения: демилитаризация и пълен контрол от страна на нашите ядрени учени“, се казва в съобщението.

Превод: GlasNews

ООН не можа да каже кой е обстрелял Запорожката АЕЦ

Свалиха украински дрон камикадзе над Запорожката АЕЦ

Кои територии ще "покрие" радиация в случай на авария в АЕЦ Запорожие КАРТА