Пред iPhone 11 стои нелеката задача да обърне негативната тенденция в продажбите на телефони за Apple. Според данни на IDC (International Data Corporation) това ще е трудна задача.

Информацията може да видите в последния доклад на организацията тук. Той се отнася до Европа, Средния Изток и Африка и засяга представянето на компаниите през първото тримесечие на 2019. Там виждаме, че доставките на iPhone са спаднали с 22.7% на база представянето за същия период миналата година – в Западна, Централна и Източна Европа.

Това поставя марката на трето място с 14.7% от пазара. Първото място е за Samsung, които окупират 29.4% от пазара (при тях също има спад от 6.8%). На второ място се намира Huawei с владение на пазара от 25.3%

Предполага се, че Apple или който и да е друг бранд, не могат да разчитат на 5G да ускори продажбите. Стандартът вече е въведен в някои градове. Той ще върви едновременно с 4G. Производителите и телекомите се надяват, че невероятните скорости, които позволяват теглене на сериали за минути и възможността за стриймване на AAA гейминг заглавия през услуги като Google Stadia, ще привлекат масите.

Цифрите на IDC показват друго – тази година ще видим само около 5% от всички телефони да притежават 5G функционалност, въпреки излизането на модели като OnePlus 7 Pro 5G и Galaxy S10 5G. Дори към 2023 година се очаква проникването на телефони с 5G да е под 30%.

Програмният директор на IDC EMEA, Саймън Бейкър, коментира и друго нещо, което се очаква да раздвижи пазара по някакъв начин – забраната на САЩ срещу Huawei.

“Поглеждайки напред вече не можем да виждаме ясни тенденции като преди. Вкарването на Huawei в черния списък на САЩ поражда много въпросителни и несигурност. Глобалната геополитика става най-важният фактор, който ще определи как пазарът ще се развие в остатъка от годината.“

Забелязва се, че броят на телефоните в обръщение спада, средните цени спадат. Растеж се регистрира само в Африка. Като общо влияние виждаме китайските брандове да завземат още няколко процента от пазара.

От 5 години Apple не са имали толкова лошо представяне през първо тримесечие. Изглежда дори ударът по Huawei не е това, от което имат нужда. Да, това може да пренасочи доста хора към друга марка, но цифрите сочат, че тя едва ли ще е Apple.

По темата има и друго подобно проучване, на анализаторската къща Kantar. Там също отбелязват спад в продажбите на iPhone. За причина се посочват високите цени. От там обаче виждат огрома възможност iPhone XR 2 да обърне тенденцията на компанията, ако се съди по успеха на предшественика му.

Смятате ли, че от Apple ще успеят да се възползват от ситуацията, за да се върнат в играта за върха?