От векове търсенето на вечен живот е било често срещано от мъже и жени по света. Днес властите инвестират невероятни суми пари в стартиращи фирми, които искат да върнат времето назад или поне да забавят човешкото биологично стареене.

Разгадаването на тайната на вечния живот може да звучи като прекрасна нова ера на безгрижен живот на Земята, но един учен казва, че търсенето на по-дълъг живот на планетата всъщност може да доведе до катастрофа.

Според д-р Стивън Кейв, философ от университета в Кеймбридж, увеличаването на продължителността на човешкия живот би било „абсолютно катастрофално за планетата“, пише Daily Mail. Факт е, че опитите за радикално удължаване на продължителността на живота впоследствие ще окажат твърде голям натиск върху ресурсите на Земята, което само ще доведе до действително изчезване на човечеството по-рано от очакваното от учените.

Според учения само за последните 300 години средната продължителност на човешкия живот вече се е удвоила от 40 на 80 години благодарение на напредъка на технологиите и следователно е вероятно те също да се удвоят отново. В резултат на това д-р Кейв не изключва, че в бъдеще технологията за удължаване на живота може да бъде налична, но ще бъде толкова скъпа, че само малцина ще могат да си я позволят. Така в бъдеще Земята ще се изправи пред сценарий на такава „богата геронтокрация“, която ще наблюдава как се сменят поколенията на „обикновените смъртни“.

Имайте предвид, че д-р Кейв оглавява Кеймбриджкия институт по технологии и човечеството, който изучава как технологичният прогрес, включително опитите за удължаване на човешкия живот, ще повлияе на обществото. Учените отбелязват, че днес този въпрос е по-актуален от всякога, тъй като по света се провеждат все повече изследвания за търсене на вечен живот.

Някои изследователи предполагат, че хората могат да придобият „безсмъртие“ още в началото на следващото десетилетие. Въпреки че някои все още смятат, че това е по-скоро пожелателно мислене.

В същото време науката не стои неподвижна. По-рано учените вече заявиха, че малки нанороботи, които могат да проникнат в човешката кръв, ще помогнат за лечението на болести. Друго проучване на екип от Кеймбридж предполага, че продължителността на човешкия живот може да бъде удължена с помощта на специално лекарство, което забавя стареенето. Тяхната експериментална терапия вече е подмладила клетките в мишки, помагайки им да живеят по-дълго, като същевременно подобрява здравето на сърцето и белите дробове и намалява слабостта.

В резултат на това удължаването на човешкия живот всъщност може да е доста постижимо, но д-р Кейв смята, че това всъщност ще е началото на края на човечеството – натоварването върху ресурсите на планетата ще се увеличи експоненциално и хората няма да могат да го преживеят.