Google Play Store предоставя милиони приложения на ваше разположение за всякакви задачи. Въпреки това с разнообразието идва риск, тъй като някои от тези приложения са маркирани като злонамерени, защото съдържат опасен код, крадат потребителски данни, нарушават поверителността и като цяло носят предимно проблеми. Въпреки че Google следи стриктно приложенията чрез обещанието си за Play Protect, някои могат да останат под радара на гиганта. Когато тези приложения бъдат изтеглени на вашия смартфон, те не само могат да откраднат данните ви, но и потенциално да изложат на риск финансовата ви информация, да оставят телефона ви податлив на хакове и дори да блокират телефона ви, оставяйки ви едно безполезно и прекалено скъпо преспапие.

Според скорошен доклад Центърът за изследване на киберсигурността на Synopsys (CyRC) е маркирал 3 приложения на Google Play Store с уязвимости, които биха могли да дадат достъп на нападателите да изпълняват произволни команди на вашия телефон. И трите приложения са отдалечени приложения за мишка и клавиатура, които позволяват на потребителя да използва мишка или клавиатура с телефона чрез свързване към сървър.

Техните имена са:

1. Lazy Mouse

2. Telepad

3. PC Keyboard

И трите приложения са много популярни, тъй като имат над 2 милиона изтегляния комбинирано в Google Play Store. Докладът гласи: „Изследванията на CyRC разкриха слаби или липсващи механизми за удостоверяване, липсваща авторизация и несигурни комуникационни уязвимости в трите приложения. Използването на уязвимостите при удостоверяване и авторизация може да позволи на отдалечени неавтентифицирани нападатели да изпълняват произволни команди“.

Ето защо, ако имате някое от тези приложения инсталирани на вашия смартфон, незабавно ги премахнете.

Въпреки че няма сигурен начин да разберете кои приложения са опасни в Google Play Store, има някои признаци, за които можете да следите, пише  hicomm.bg. Сред тях са описанието и ревютата на приложението, броят на свалянията му, както и достъпът до разрешения, които то иска, когато го инсталирате.