В последните месеци чухме за не един и два американски града, паднали в плен на криптовирус. Дотук сценарият сякаш беше еднакъв: общинската компютърна мрежа става жертва на рансъмуер атака, причината, за което обикновено не се съобщава, градската управа съобщава за пробива, заявява, че отказва да плати откуп, системите остават блокирани, милиони от парите на данъкоплатците се изливат за справяне със ситуацията. Но имаше и изключения, и тази седмица разбрахме за още едно такова.

Много е вероятно властите в Ривера Бийч, Флорида, да не са искали да се повтори това, което се случи на колегите им в Балтимор и Атланта, но след като градската мрежа пада в капана на криптовирус, общинските власти решават да постъпят подобно на други свои колеги и да платят искания от тях откуп в размер на $600 000, предава Асошиейтед Прес. След като установяват, че хакери са осъществили пробив в мрежата, общинските съветници се събират и гласуват единодушно да удовлетворят исканията на престъпниците, вземайки предвид, че криптираната информация не може да се възстанови. И една… подробност. Това е втората успешна хакерска атака към мрежата общината за последните три седмици. Първият пробив провокира общинската управа да се събере и да гласува разходването на един милион долара за нови компютри и хардуер – процедура, която явно не е била осъществена до втората атака. Сред множеството проблеми, причинени от тази втора атака, освен криптираните данни е засегната имейл системата на общината, на служителите и обслужващите общината компании се наложило да се заплаща с чекове на ръка вместо с банкови депозити, сериозно засегната била и системата за спешни повиквания на 911.

Говорителят на общината Роуз Ан Браун споделя за медиите, че след консултация с външни специалисти по информационна сигурност, които са посъветвали отговорните лица да заплатят искания откуп. Тя допълва, че гаранция, че хакерите ще доставят декриптиращ ключ няма, а плащането на откупа е гарантирано от застраховка, подготвена за подобни случаи.