Противно на всякаква логика, анонимна гъска, която не върши нищо друго, освен пакости и поразии, оглавява класацията на най-продаваните видеоигри на Nintendo в Австралия, съобщава BBC.

Рейтингът ѝ е по-висок дори от този на дългоочаквания хит Legend of Zelda: Link's Awakening.

Всичко започва преди две години, когато снимката на животинчето се появява в групов чат между няколко програмисти и разработчици на игри. Дебатът бил за най-странните черти на гъските.

В резултат на тази дискусия геймърите решават да превърнат птицата в герой на следващата си игра и дори качват "тийзър" в YouTube.

"Само за няколко часа осъзнахме, че се случва нещо грандиозно. Видеото имаше половин милион гледания, а в социалната платформа Reddit гъската беше тема номер едно. Едва тогава започнахме да осъзнаваме мащаба на начинанието", разказва Джейк Страсър от софтуерната компания House House, която разработва играта Untitled Goose Game (в буквален превод - "Игра за безименната гъска").

Играчите влизат в ролята на злонамерена гъска, която тероризира жителите на малко английско селце. Няма никакъв друг сюжет, освен извършването на различни пакости и постоянен тормоз върху селяните - кражби на ключове и чорапи, замърсяване на прането, хаос в кухнята и т.н., пише profit.bg.

Някои специалисти дори сравняват играта с популяната Hitman, в която наемният убиец Agent 47 отстранява жертвите си една по една.

"Ние, всъщност, нямаме много гъски тук в Мелбърн. Но знаем, че хората, които живеят с тези птици, имат много специални взаимоотношения с тях. Има и много хора, които се страхуват от гъските, което лично на мен ми изглежда доста странно", казва още Страсър.

Разработчиците решават да базират своята история не в Австралия, а в малкото английско селце, което, според тях, изглежда като типичния естествен хабитат на една гъска. И ако нейната основна цел е да прави мизерии, то най-логичното е нейните противници да са хора, които на всяка цена се стремят да запазят реда и добрите нрави.

С какво обаче английските селяни в играта са заслужили този постоянен тормоз?

"С абсолютно нищо. Гъската няма никакъв морален повод да прави тези неща, тя стои извън човешкия морал. Птицата не тормози хората, защото трябва или защото го заслужават, а просто защото е гъска", обясняват разработчиците на Untitled Goose Game.

Играта предизвиква истински фурор в социалните мрежи още преди да излезе на пазара. Дали обаче успява да покрие високите очаквания? Повечето потребители я оценяват положително, макар че според много от тях сюжетът е твърде къс, а някои от задачите са много лесни за изпълнение.

Разработчиците обаче твърдят, че вече за започнали работа по новия "пач" на играта, който ще оправи част от бъговете и ще добави някои нови функции.