Днес, 9 септември, Apple ще демонстрира базовия модел на iPhone 16, както и iPhone 16 Pro и 16 Pro Max, по-скъпи и богати на функции версии.

На събитието на Apple, което ще започне в 20:00 часа българско време, потребителите ще могат да видят нови функции на Siri и Apple Intelligence, както и нови продукти на компанията, пише WIRED.

Презентацията ще бъде достъпна за гледане на уебсайта на Apple, канала на компанията в YouTube и Apple TV.

Според анализатора на Bloomberg Марк Гърман новите устройства няма да се различават много от предишните версии. Всички модели ще имат Action Button, който ще дава достъп до функции като камера, фенерче и възпроизвеждане на музика. В момента Action Button е достъпен само за модела iPhone 15 Pro.

Новите iPhone, както базовият модел, така и по-усъвършенстваните, ще имат нов бутон за снимки, който ще действа като бутона на затвора на камерата на устройството. Всичко, което трябва да направите, е да натиснете леко бутона, за да фокусирате обекта и след това да натиснете по-силно, за да заснемете кадъра.

Новият модел iPhone на AppleЦял екран
Новият модел iPhone

В допълнение към самия iPhone 16 вероятно ще видим и нови слушалки. В допълнение, може би следващата седмица ще ни бъдат показани и актуализирани AirPods.

Apple преди това обяви своя AI модел в някои подробности на WWDC това лято и също така подчерта други продукти с AI, а компанията се очаква да разкрие повече днес. Вероятно ще видим и следващата версия на Apple Watch, но следващата седмица.

Apple също може да покаже някои актуализирани модели Apple Watch, включително по-евтина версия, изработена от пластмаса или поне някакъв материал, по-евтин от обикновения алуминиев Apple Watch, който може да бъде насочен предимно към деца.

Apple вероятно ще пусне още по-малка версия на своя настолен компютър, Mac Mini, който вероятно ще се захранва от новия чип M4 на Apple. Може да има някои намеци за следващата серия MacBook, но най-вероятно ще видим нови MacBook по-късно тази година.

Apple отдавна е известна с това, че бавно въвежда нови функции и продуктови категории, след като други производители на устройства вече са се захванали с новости; компанията предпочита стратегия за качество пред скорост, пише WIRED.

Що се отнася до Apple Intelligence, Apple позиционира своята технология по-скоро като функция, отколкото като продукт, с цел да привлече клиенти, които просто искат AI функционалност, която работи, вместо да опитват куп различни чатботове.

Тези AI функции работят на iPad и Mac компютри, но на iPhone са ограничени до моделите 15 Pro и 15 Pro Max. Очаква се Apple Intelligence да се предлага в цялата гама iPhone 16.

Въпреки това, докато Apple Intelligence вече е в бета версия в iOS 18, всички нови функции на AI няма да бъдат напълно пуснати до 2025 г. Това обаче няма да спре компанията активно да рекламира всички функции, които планира да внедри в iOS.

От 2020 г. събитието на Apple има предварително записани основни съобщения, така че освен ако няма някаква техническа грешка с екрана на проектора, вероятно няма да има много моменти, в които демонстрациите на AI да се объркат, като по време на пускането на Google Pixel преди по-малко от месец, когато на живо демонстрация на асистента Gemini на компанията не разбра някои подкани.

Без значение какво обяви Apple, събитието вероятно ще бъде гладка, безпроблемна презентация. Може би в един перфектен свят функциите на AI на Apple ще работят също толкова гладко.