Учени от НАСА създават задачи за бъдеща пилотирана мисия до Луната, която ще се проведе през септември 2025 г. Астронавтите от мисията Artemis 2 трябва да летят до Луната, да влязат в орбита около спътника на Земята и да проведат наблюдения на лунната повърхност. Пътуването с космическия кораб Orion ще отнеме 10 дни. Интересното е, че една от задачите на четиримата астронавти е те да се опитат да видят странни светкавици на повърхността на Луната. Факт е, че астронавтите от мисията Аполо 17 са наблюдавали три такива изригвания преди повече от 50 години.

По време на мисията на Аполо 17 през 1972 г. астронавтът Харисън Шмит, дванадесетият човек, стъпил на Луната, забеляза три странни светкавици на повърхността на Луната, докато все още беше в орбита около Земята, пише Space.

Сега учените предполагат, че тези светкавици могат да се появят в резултат на падащи метеорити или може да са космически лъчи, забелязани от астронавтите. Но учените се надяват да получат преки доказателства за това по време на пилотираната мисия "Артемида 2".

ЛунаЦял екран
Японският астроном Даичи Фуджи направи тази снимка на метеорит, който се удря в Луната (ярка светкавица долу вляво) на 23 февруари 2023 г. Снимка: space.com

Въпреки че астронавтите на Аполо 17 не успяха да уловят тези светкавици за части от секундата, това може да се промени благодарение на новите камери. Въпреки че шансовете, според учените, са много малки. Може би астронавтите от мисията Artemis 3, която ще кацне на Луната за първи път от повече от 50 години, най-накрая ще могат да уловят тези странни проблясъци на камера.

Според учени от НАСА на всеки час на повърхността на Луната падат приблизително 5 метеорита с размерите на топки за тенис. В същото време милиони малки метеорити се разбиват в Луната на всеки час. Но учените смятат, че те не представляват заплаха за астронавтите, тъй като шансът за сблъсък е много малък.

Учените казват, че наблюдаването на светкавици на Луната, причинени от сблъсъци с метеорити, може да помогне на астронавтите да открият нови ударни кратери. Изследователите предполагат, че подобни проблясъци от падащи метеорити не са рядкост и затова участниците в мисията Artemis 2 може да ги видят.

Въпреки че шансът костюмът на астронавт на Луната да бъде повреден от падащ метеорит се счита за малък, тези падания представляват голям проблем и ще трябва да се използват много издръжливи материали.

Превод: GlasNews